Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, despre clipul care a starnit controverse: "A fost facut de prietenii nostri romani"

Dată publicare: 05-10-2016 14:47
Dată actualizare: 08-10-2016 07:05


cumintenia pamantului

Videoclipul postat pe Facebook de catre Ambasada Rusiei, cu trimitere la campania pentru Cumintenia Pamantului, nu trebuie luat drept o declaratie oficiala semnata si parafata a Rusiei, spune ambasadorul rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin.

Este vorba despre videoclipul in care se spune ca "armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei", iar in al Doilea Razboi Mondial "armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei".

"Nu ar trebui sa luati acest film drept o declaratie oficiala semnata si parafata a Rusiei. A fost... Va pot dezvalui un secret: i-am rugat pe prietenii nostri din Romania sa pregateasca o contrainterpretare, daca vreti sa o numim asa (la campania Cumintenia Pamantului - n.r.). Nu va spun ca aceasta este o interpretare perfecta a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor nostri din Romania drept una pozitiva. Repet, nu este o pozitie formala a Rusiei, nu este pozitia unui sinod istoric, a unei comisii comune, este opinia mea", a spus ambasadorul Rusiei la Bucuresti, conform News.ro, care citeaza Digi 24.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat saptamana trecuta, pe Facebook, "o contributie financiara modesta" pentru recuperarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului", anuntul fiind insotit de un videoclip in care se spune ca "armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei", iar in Al Doilea Razboi Mondial "armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei".

Demersul Ambasadei Rusiei a starnit controverse in spatiul public.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis ca apreciaza contributia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului national romanesc, considerand insa "mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale, cu atat mai mult cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa".
 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO