Decizia luată de Guvern după campania Știrile ProTV ”Un fluviu de prostie”
După ce, ani de zile, au ignorat problemele Dunării, cei de la Administraţia Fluvială anunţă că vor cumpără un complex sistem de dragaj.
Este mai mult decât necesar, în condiţiile în care zeci de navigatori au probleme reale, după ce nivelul apei a scăzut.
Promisiunea a venit, miercuri, de la guvernanţi. Aceştia vor numi un secretar de stat care se va ocupa special de strategia de dezvoltare a Dunării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru că nimeni nu s-a mai ocupat de dragare, iar apa a scăzut, zeci de barje cu mărfuri au rămas blocate, în această vară. Totul s-a transformat în costuri suplimentate pentru firme. Au urmat şi situaţii dramatice, cu mărfuri care zăceau în porturi, pentru că navele nu reuşeau să ajungă la ele.
Povestea a fost prezentată pe larg în cadrul campaniei ştirilor ProTV „Un fluviu de prostie''.
Acum, în ceasul al 12 lea, Administraţia Fluvială a Dunării a anunţat că va lua, cu ajutorul fondurilor europene, un sistem de dragare, care costă costă 11 milioane de euro. 85 la sută din aceşti bani sunt nerambursabili. Achiziţia urmează să fie făcută pînă în 2019.
Dorian Dumitru, director Administraţia Fluvială a Dunării de jos Galaţi: „Vom cumpăra un complex de dragaj, format din dragă, ponton, împingător mic. O să opereze în zona Bechet şi Corabia.”
De ce e nevoie de o asfel de investiţie. La Galaţi avem un exemplu: chiar pe mijlocul Dunării, a apărut o insulă de nisip. Sunt numeroase cazurile în care navigatorii au reclamat faptul că au rămas împotmoliţi, pentru că nu au fost asigurate condiţiile de navigare.
Tot în cadrul campaniei „Un fluviu de prostie" aţi văzut cum, în ultimii 27 de ani, Dunărea a fost neglijată de toate guvernările. Nu s-au construit diguri care să protejeze malurile şi să dirijeze apa, porturile au fost abandonate, nu am atras turişti. În plus, Dunărea este constant poluată.
De toate aceste probleme ale Dunării se va ocupa un secretar de stat, după cum a anunţat Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea: „Premierul a acceptat să se desemneze un secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene, care să aibă că atribuţii doar coordonarea strategiei Dunării. Suntem singurul stat din Europa care a alocat bani pe programul privind strategia Dunării, bani efectivi, din fiecare program European.”
Mai puţin vecinii unguri, care au construit un port cu fonduri europene, în valoare de 30 de milioane de euro, sau vecinii sârbi, care dezvoltă zona turistică de pe malul lor.