Locul unde Argeșul se varsă în Dunăre.
Din acest loc ar fi trebuit să înceapă canalul care trebuia să lege Dunărea de Bucureşti. Pe mal, la marginea Olteniţei încă se văd bucăţi din portul început acum 30 de ani.
Cauza mirosului se ascunde mai sus, în amonte. Pe dana nefolosită din Olteniţa l-am întâlnit pe Ioan Suciu. A fost şeful Serviciului Naval din ministerul Transporturilor ani la rând. Am pornit împreună pe Argeş în sus. Prima ecluză a fost construită, dar s-a furat. Canalul Dunăre Bucureşti ar fi trebuit să se întindă pe 73 de kilometri.
Despre canalul Dunăre-Bucureşti noi românii vorbim de 153 de ani. Prima dată pe vremea lui Cuza în 1864, când s-a dorit aducerea unei companii din Franţa care să construiască aici. Nu s-a întâmplat. De-a lungul timpul am tot încercat să pornim lucrările la canal. Abia în 1986, Ceauşescu porneşte lucrările. Au fost întrerupte la câteva zile după Revoluţie.
3 miliarde 5 sute de milioane de dolari s-au investit în acest canal.
Ioan Suciu, fost şef Departament Naval: La oprirea lucrărilor, valoare lucrărilor rămase era de 500 de milioane de dolari. Acum ne-ar costă să-l terminăm 1 miliard 7 sute de milioane de euro.
După Revoluţie, Ion Iliescu este unul dintre cei care s-au opus continuării lucrărilor la acest canal. Acum, primarul Capitalei, în campania electorală, a promis că aduce Dunărea în Bucureşti. De la dorinţă până la putinţă e cale lungă.
În 2008 , viceprimarul Răzvan Murgeanu, soţul directorul naval din minister Transporturilor, Gabriela Murgeanu, promitea acelaşi lucru. S-au dat 7 milioane de lei pe un studiu de fezabilitate. Nu s-a întâmplat nimic, studiul a expirat.
Pe canal, comuniştii au construit 4 ecluze, cu centrale pentru producerea energiei, au fost ridicate poduri. Toate s-au distrus. În 30 de ani, canalul a fost năpădit de copaci.
Ne-am bătut joc de miliarde dolari şi de ani buni ne batem joc de mediu.
Dâmboviţa la întâlnirea cu Argeşul este murdară
Reporter: Adică Dâmboviţa e neagră?
Ioan Suciu, fost şef Departament Naval: Da. E vopsită de la staţia de la Glina de epurare.
Reporter: De la Glina vine aşa?
Ioan Suciu, fost şef Departament Naval: Da.
De aici porneşte sursa mirosului insuportabil care se simte la vărsarea Argeşului în Dunăre.
Ministrul Apelor habar nu are de acest dezastru ecologic.
Reporter: Știţi ceva despre situaţiile astea?
Doina Pană, ministrul Apelor: Nu. Mie nu mi s-a semnalat nimic până acum în sensul ăsta .