Decizia luată de parlamentarii puterii după ce Isărescu nu s-a prezentat la audieri


Ultimul update: Marti 29 Ianuarie 2019 19:59
Data publicarii: Marti 29 Ianuarie 2019 18:58
Categorie: Stiri Politice

Guvernatorul BNR este luat în vizor de aleşii puterii. Senatorul Daniel Zamfir l-a invitat la audieri pe Mugur Isărescu pentru a da explicaţii despre creşterea ROBOR.

Pentru că Isărescu a refuzat invitaţia, parlamentarii puterii cer sancţiuni pentru toţi şefii de instituţii publice care nu se prezintă la audieri.

Reporter: - Vi se pare o sfidare că guvernatorul nu a venit?
Eugen Teodorovici: - Hai, că poate vine!

Ca într-un film absurd, senatorii din comisia economică îl aşteptau pe guvernatorul Mugur Isărescu, deşi purtătorul de cuvânt al BNR anunţase public că nu va veni.

"Nu există nicio solicitare din partea BNR, de fapt o confirmare că dumnealui nu va fi prezent, ca atare începem discuţia de astăzi", a declarat Daniel Zamfir, senator ALDE.

Zamfir voia să-i ceară socoteală lui Isărescu despre cum se calculează indicele ROBOR. Acesta a prezentat mai multe e-mailuri şi documente cu date vechi despre ROBOR, care ar demonstra un presupus mecanism artificial de calculare a acestui indice.

Oficialii Băncii Centrale au arătat că declaraţiile senatorului sunt false şi că denotă neînţelegeri grave legate de modul în care funcţionează BNR.

Zamfir însă nu renunţă şi cere conducerii Senatului să-l invite din nou pe Isărescu săptămâna viitoare.

"Sunt suspiciuni că ROBOR ar putea fi manipulat. Sunt persoane care neagă cu vehemenţă acest lucru. Nu sunt din cei care cred că ROBOR e manevrat, dar poate nişte semne de întrebare e normal să am când la nivel european indicele ROBOR a fost manevrat cu sârg de bănci", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Între timp, PNL şi USR acuză puterea că vrea să-l schimbe pe Mugur Isărescu din fruntea BNR cu un apropiat PSD.

"Infractorul Dragnea vrea să îl pună în fruntea Băncii Naționale pe infractorul Vâlcov, pentru că e clar că infractorul Vâlcov visează la lingouri de aur de multă vreme", a declarat Ludovic Orban.

Disputele dintre conducerea BNR şi majoritatea aflată la guvernare persistă de mai mult timp. În postări pe pagina de Facebook, Liviu Dragnea a acuzat indirect conducerea Băncii Naţionale că nu îşi face treaba.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: robor, isarescu, pnl, usr, psd, alde,

Liderul PNL: ”Infractorul Dragnea vrea să-l pună în fruntea BNR pe infractorul Vâlcov
BNR, replică pentru PSD: ”Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier”
ROBOR la trei luni a crescut la 3,03% pe an, cel mai mare nivel din ultima lună
VIDEO PROTVPLUS.RO