Gusturi exotice cultivate în România: Salata picantă cu gust de muștar sau prazul cu aromă de usturoi, aclimatizate la Buzău
Salata picantă cu gust de muștar, prazul cu aromă de usturoi sau leușteanul uriaș sunt câteva dintre soiurile de legume descoperite sau aclimatizate în ultimii ani de cercetătorii din Buzău.
Pe lângă proprietățile nutritive verdețurile pot da o savoare aparte diverselor preparate culinare.
Cu aromă de usturoi și gust ușor picant, prazul sălbatic este analizat de specialiștii de la banca de resurse vegetale din Buzău de cinci ani.
Planta a fost descoperită chiar în zonă. Sunt comestibile atât frunzele cât și cățeii.
Salata picantă, obținută prin încrucișarea mai multor soiuri, are un gust asemănător cu muștarul, astfel că ar putea fi folosită drept garnitură pentru friptura de vită ori pește la grătar, spun cercetătorii care au analizat-o.
Camelia Bratu, cercetător: ”Este o plantă viguroasă. Frunzele se remarcă prin aspectul lor deosebit. Gustul este amprentat de o ușoară aromă de muștar dar ce este specific la ele frunzele sunt picante”.
În schimb, acest soi de salată, deosebit de rezistent, este cultivat în Siberia. La noi a fost aclimatizat recent. Planta poate fi cultivată inclusiv iarna, în spații protejate și are un conținut ridicat de vitamine și minerale.
Matilda Popescu, cercetător: ”Cu inervație puternică, nervura principală, nervurile secundare o fac să fie bogată în substanțe nutritive cum ar fi calciu, potasiu”.
Camelia Bratu, cercetător: ”Consistența, textura și aroma o recomandă pentru a fi alăturată diferitelor specialități din preparate de carne pentru că are capacitatea asta de a mai tempera gustul acestora și de a-l îmbogăți”.
Cercetătorii au reușit să aclimatizeze și leușteanul uriaș, care poate atinge și doi metri înălțime, dar și un soi de cimbru cu aromă de lămâie și frăguțe.
Unele dintre aceste plante ar putea fi comercializate în viitorul apropiat.