Gunoiul, sursă valoroasă de căldură și de energie electrică. Cum pot fi încălzite locuințele cu ajutorul deșeurilor
Folosite de mulți ani în țările dezvoltate, centralele care transformă gunoiul rezidual în căldură pentru locuințe sau chiar în energie electrică, încep să fie luate în calcul și la noi.
Încălzirea pe timp de iarnă costă tot mai mult, așa că aceste centrale pot fi o soluție bună. În plus, ne scapă și de gunoiul pe care nu știm să îl gestionăm și care poluează solul și apele.
În Viena, de mai bine de 50 de ani, gunoiul este privit ca o resursă extrem de valoroasă.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Zilnic, la o stație de tratare a deșeurilor, ajung tone de gunoi care, cu ajutorul unor utilaje performante care nu poluează sunt transformate în agent termic.
Jumătate din locuințele din Viena sunt încălzite cu ajutorul gunoiului
Practic, cu ajutorul gunoiului sunt încălzite aproape jumătate de milion de locuințe din Viena.
Stația, unde sunt incinerate deșeurile, aparține statului austriac, iar căldura ajunge în casele oamenilor printr-un sistem centralizat. Deși arderea gunoaielor poluează foarte mult, sistemul de acolo este atât de performant încât în natură nu ajunge niciun fir de fum.
Și România ar putea să-și încălzească o mare parte din locuințe dacă ar implementa un sistem asemănător, mai ales că gunoi este din belșug.
Numai Bucureștiul produce anual peste 560.000 de tone de deșeuri. Vestea bună este că, în unele locuri, autoritățile intenționează să instaleze astfel de centrale.
În Cluj-Napoca, de pildă, gunoiul de la Pata Rât ar putea încălzi un cartier întreg.
O astfel de stație costă zeci de milioane de euro, însă investiția poate fi recuperată rapid, mai ales că gunoiul cu care este alimentată este generat oricum de populație.
Vorbim de tot ce ajunge la gunoi într-o gospodărie, exceptând sticla și metalul, care pot fi reciclate.
Cristian Dincă, Universitatea Politehnică din București: „Este o instalație de gazeificare. Asta înseamnă că aici putem să depozităm acele deșeuri, oricare ar fi ele urmând să fie prelucrate terminc, la un nivel de temperatură de 800-1.000 de grade celsius. În urma descompunerii termice apar trei produse, dintre care cel mai important este gazul de sinteză care ar putea să fie valorificat ulterior într-o instalație energetică, de regulă, motoare termice, fie că vorbim de motor cu ardere internă, fie că vorbim de turbine cu gaze”.
Resturile care rămân în urma procedurii pot fi și ele refolosite ca îngrășământ natural pentru culturi.