Grupare specializată în traficul de migranţi în Mexic şi SUA, condusă de un român. Cine e "Rechinul"

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în skimming şi trafic de migranţi, care ar fi acţionat, de 7 ani, în România, Mexic, SUA şi alte ţări.
Joi, procurorii DIICOT au făcut 14 percheziţii, la Craiova, Salcia (Dolj) şi Bucureşti, în cadrul unei anchete de destructurare a unei grupări de criminalitate formată din cetăţeni români şi mexicani, care se ocupă cu traficul de migranţi în Mexic şi SUA, dar şi de fraude informatice cu carduri clonate.
Potrivit Poliţiei Române, gruparea, formată din cetăţeni români şi mexicani, acţionează încă din anul 2012 pe teritoriul României, Mexicului şi SUA.
Gruparea se ocupă cu fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), precum şi cu trafic de migranţi pe ruta România - Mexic - SUA.
Gruparea, coordonată de un român
Conform DIICOT, gruparea era coordonată din Mexic de către un român, T.F., zis şi "Rechinul". Acesta deţinea, prin persoane interpuse, mai multe firme specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul Mexicului. Membrii grupării instalau însă sisteme de tip 'skimming' pe aceste bancomate, în special în localităţi situate pe litoralul mexican şi frecventate de foarte mulţi turişti străini, în vederea copierii datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea. Datele extrase erau apoi folosite pentru a extrage sume de bani din bancomate.
Conform Poliţiei, alţi membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani din conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. Banii astfel obţinuţi ar fi fost introduşi în circuitul financiar legal, prin achiziţionarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca şi capital al unor societăţi comerciale de tip "paravan”, atât în Mexic, cât şi în România.
La gruparea organizată au aderat şi alte persoane, de cetăţenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violenţă şi şantaj, a demersurilor infracţionale, de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceştia erau pedepsiţi cu acte de violenţă.
"Pentru controlarea persoanelor recrutate (electronişti, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violenţă), membrii grupării ar fi interacţionat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti", arată Poliţia Română.
Potrivit DIICOT, în cursul anului 2018, pe fondul unor divergenţe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiţii de siguranţă a activităţilor infracţionale, liderul grupării a dispus şantajarea membrilor familiei acestuia.
În 2 aprilie 2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din oraşul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. Ulterior, în 11 iunie 2018, în timp ce victima se afla în acelaşi oraş, în autoturismul său, împreună cu o altă persoană, a fost împuşcată de o persoană care asigura paza liderului grupării.
Ce s-a găsit la percheziții
În urma percheziţiilor, au fost ridicate şi indisponibilizate 6 autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5.075 USD, 16.550 de euro, 8.450 lire sterline, un pistol cu glonţ calibru 9 mm, 5 ceasuri de lux, 51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatura skimming, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare, precizează DIICOT.
Banii obţinuţi din activităţi infracţionale au fost folosiţi pentru achiziţionarea de terenuri, maşini de lux sau pentru construirea de clădiri. De asemenea, banii erau folosiţi drept capital al unor societăţi comerciale de tip "paravan", atât în Mexic, cât şi în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.
Cinci persoane implicate în cauză au fost duse, joi, la sediul DIICOT - Structura Centrală, pentru continuarea cercetărilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, de tentativă la omor calificat şi şantaj.
În cauză, s-a cooperat cu autorităţile americane din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţii în România.
La acţiunea operativă desfăşurată a asistat şi un reprezentant al Biroului FBI la Bucureşti.
De asemenea, la acţiune, alături de poliţişti antidrog din cadrul D.C.C.O. şi B.C.C.O. Craiova, au participat şi colegi de la Institutul Naţional de Criminalistică şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj.
Suportul tehnic a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT, în activităţi fiind angrenaţi şi luptători S.I.A.S. şi jandarmi din cadrul B.S.I.J. "Vlad Ţepeş”.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!