Imagine devastatoare: un tată înecat alături de fetița lui la granița SUA-Mexic

26-06-2019 07:46


Imaginea devastatoare a unui tată înecat alături de fiica lui la granița dintre SUA și Mexic i-a șocat pe americani după ce a fost publicată de presa americană. 

Mai multe imagini găsiți în galeria foto din acest articol! Bărbatul înecat, Oscar Alberto Martinez, este din El Salvador iar fiica lui, Angie Valeria M., avea doar 2 ani, relatează CNN. 

Cei doi s-au înecat duminică în Rio Grande, la granița dintre Texas și Mexic, în timp ce încercau să ajungă în SUA.

Cadavrele lor au fost descoperite luni, în apropiere de Matamoros, Texas. Fotografiile șocante au fost făcute de jurnalista Julia Le Duc, care trăiește în Mexic.

Poza cu fetița băgată în tricoul tatălui ei i-a impresionat pe americani care o văd ca pe o mărturie devastatoare a suferinței din spatele stastisticilor legate de migranți.

Autorităţile din Texas au anunțat luni şapte decese în rândul migranţilor, în apropierea frontierei cu Mexicul. Printre morţi se numără şi o femeie, doi copii şi un bebeluş.

Femeia şi copiii păreau morţi de câteva zile când au fost descoperiţi de grănicerii americani în sudul Texasului, la circa 30 de km de McAllen, nu departe de Rio Grande. Decesele păreau provocate de expunerea la caniculă şi de deshidratare.

În vestul statului, autorităţile federale de pază a frontierei (US Border Patrol) au găsit cadavrele a doi bărbaţi pe un teren agricol de lângă Carrizo Springs, în urma unor apeluri telefonice anonime din 19 şi 20 iunie care semnalau migranţi rătăciţi.

Un alt cadavru în descompunere a fost găsit joia trecută pe malul fluviului Rio Grande, în apropiere de Normandy.

"Temperaturile extreme din această perioadă a anului pot fi letale", a avertizat agentul-şef Raul Ortiz din cadrul patrulei din sectorul de frontieră Del Rio.

Numărul de arestări ale migranţilor ilegali a depăşit în mai recordul consemnat în 2006, iar peste 60% din cei reţinuţi au fost copii sau familii, de multe ori în căutare de azil.

Administraţia condusă de preşedintele Donald Trump a limitat numărul de cereri de azil care pot fi depuse zilnic în punctele de intrare în Statele Unite.

Durata aşteptării unui interviu este de ordinul lunilor, ceea ce determină multe familii de migranţi să îşi asume riscul trecerii ilegale a frontierei, înainte de a solicita statut de azilanţi.

Traficanţii pun în pericol vieţile migranţilor, abandonându-i în zone pustii sau trimiţându-i să traverseze Rio Grande cu plute improvizate.

Cum la frontieră sunt mai multe garduri şi măsuri de securitate mai stricte, unii migranţi deja deportaţi care încearcă să intre din nou în SUA fără a fi prinşi urmează trasee periculoase.

Luna aceasta, o fetiţă de şase ani din India a murit din cauza insolaţiei în vestul statului Arizona, după ce traficanţii au abandonat un grup de migranţi departe în deşert.

Trei copii şi un bărbat au murit, se pare, în aprilie, după ce pluta pe care se aflau s-a răsturnat în Rio Grande, în apropiere de Del Rio. A crescut frecvenţa intervenţiilor de salvare din apă în punctul respectiv de traversare a fluviului, des utilizat.

Grănicerii au raportat în 2018 moartea a 283 de migranţi, dar activiştii pentru drepturile omului susţin că bilanţul este mult mai grav, deoarece multe cadavre nu sunt găsite niciodată, iar datele US Border Patrol nu includ decesele înregistrate de autorităţile locale.

 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO