Groapa de la Pata Rât, bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Luni 02 Octombrie 2017 21:46
Categorie: Actualitate

Groapă de gunoi de la Pata Rât, de lângă Cluj, se poate transforma în orice moment într-o bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale, iar în zonă s-a format un lac plin de substanţe periculoase.

Deşi situaţia este cunoscută de ani buni nicio autoritate nu a luat până acum măsuri ferme ca să oprească dezastrul, iar viața celor 1.500 de oameni care locuiesc acolo e pusă în primejdie.

Ministrul Mediului a mers luni  în zonă să vadă ce este de făcut şi a cerut demisia şefului Gărzii de Mediu pentru că nu i-a amendat suficient pe cei vinovaţi de dezastru.

La groapa de gunoi de la Pata Rât, 1.500 de oameni trăiesc în condiţii greu de imaginat. Ultimul raport al celor de la Apele Române arată că în zonă nivelul maxim admis de toxicitate este depăşit de 750 de ori! Terenul plin de resturi s-a surpat, iar levigatul - lichidul toxic scurs din deșeuri - a ajuns pe câmp şi mai are puţin până la pânza freatică.

Valentin Varga: "Oriunde mergi sunt gunoaie. E mizerie. Miroase! Nu simt că îi pasă cuiva pentru că dacă îi pasa nu eram aici. Când plouă se ridică praful, mizerile când suflă vântul împrăştie toate pungile, e urât."

Autorităţile cunosc situaţia de la Pata Rât de ani buni, dar până acum nimeni nu a găsit o soluţie pentru cei 1.500 de oameni care locuiesc acolo. Ministrul Mediului a mers în zonă să vadă ce este de făcut. În acelaşi timp, a cerut demisia şefului Gărzii de Mediu din Cluj pentru că nu a amendat Consiliul Judeţean, considerat responsabil de întreg dezastrul.

Gropa de gunoi de la Pata Rât ar fi trebuit închisă acum 5 ani. În acelaşi timp, autorităţile erau obligate să amenajeze un depozit ecologic pentru deșeuri. Termenul de finalizare este 2020, dar ministrul Mediului a cerut finalizarea lucrărilor în 6 luni.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Dacă ne întoarcem un pic și vedem trei excavatoare că se mișcă pe aici pe ditamai șantierul care ar trebui să zbârnâie, astfel încât să terminăm odată cu deșeurile din județul Cluj. Ne uităm la stația de sortare care a reușit chipurile să fie montată, aceasta stând, gradul de uzură crește. Să investim bani din bugetul statului să putem să repornim o stație de sortare? Este inadmisibil."

Dacă România nu reuşeşte să închidă groapa de gunoi de la Pata Rât, dar şi celelalte gropi neconforme din ţară - până în decembrie, riscă să fie amendată de Comisia Europeană cu 200 de mii de euro  pe zi!

Târgu Jiu, pe lista oraşelor cu mari probleme în ridicarea gunoiului menajer
Târgu Jiu, pe lista oraşelor cu mari probleme în ridicarea gunoiului menajer
VIDEO PROTVPLUS.RO
pisica salvată
Pisoi căzut într-un puț adânc de 6 metri, salvat de pompieri
Moineștiul, îngropat de gunoi de 2 luni după ce a adunat datorii de 800.000 de €
S-a grăbit să prindă un TAXI, dar a fost lovită în plin de un șofer în Târgovişte
Mii de oameni au manifestat în țară pentru susținerea Laurei Kovesi. ”Le este frică de ea”
Taxi spulberat de tren, la Orșova. Unul din pasageri a murit
Ce spune ministrul Apărării despre desființarea scutului de la Deveselu
Regele Carol al II-lea şi Voievodul Mihai în trăsură
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aşezate în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş
Prima declaraţie făcută de medicul care a parafat desfăşurarea unui studiu bizar în Ilfov
Hoțul care a furat labradorul s-a văzut la ProTV și a sunat stăpânul: ”Alo, eu sunt ăla”
Sute de persoane la manifestaţia din Piaţa Victoriei pentru susţinerea Laurei Kovesi
Facebook și Google se unesc împotriva mesajelor anti-vaccin. Măsurile anunțate
A căzut cu maşina de pe un pasaj, a picat pe roți și a ieșit singur din autoturism