Groapa de la Pata Rât, bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale
Groapă de gunoi de la Pata Rât, de lângă Cluj, se poate transforma în orice moment într-o bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale, iar în zonă s-a format un lac plin de substanţe periculoase.
Deşi situaţia este cunoscută de ani buni nicio autoritate nu a luat până acum măsuri ferme ca să oprească dezastrul, iar viața celor 1.500 de oameni care locuiesc acolo e pusă în primejdie.
Ministrul Mediului a mers luni în zonă să vadă ce este de făcut şi a cerut demisia şefului Gărzii de Mediu pentru că nu i-a amendat suficient pe cei vinovaţi de dezastru.
La groapa de gunoi de la Pata Rât, 1.500 de oameni trăiesc în condiţii greu de imaginat. Ultimul raport al celor de la Apele Române arată că în zonă nivelul maxim admis de toxicitate este depăşit de 750 de ori! Terenul plin de resturi s-a surpat, iar levigatul - lichidul toxic scurs din deșeuri - a ajuns pe câmp şi mai are puţin până la pânza freatică.
Valentin Varga: "Oriunde mergi sunt gunoaie. E mizerie. Miroase! Nu simt că îi pasă cuiva pentru că dacă îi pasa nu eram aici. Când plouă se ridică praful, mizerile când suflă vântul împrăştie toate pungile, e urât."
Autorităţile cunosc situaţia de la Pata Rât de ani buni, dar până acum nimeni nu a găsit o soluţie pentru cei 1.500 de oameni care locuiesc acolo. Ministrul Mediului a mers în zonă să vadă ce este de făcut. În acelaşi timp, a cerut demisia şefului Gărzii de Mediu din Cluj pentru că nu a amendat Consiliul Judeţean, considerat responsabil de întreg dezastrul.
Gropa de gunoi de la Pata Rât ar fi trebuit închisă acum 5 ani. În acelaşi timp, autorităţile erau obligate să amenajeze un depozit ecologic pentru deșeuri. Termenul de finalizare este 2020, dar ministrul Mediului a cerut finalizarea lucrărilor în 6 luni.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Dacă ne întoarcem un pic și vedem trei excavatoare că se mișcă pe aici pe ditamai șantierul care ar trebui să zbârnâie, astfel încât să terminăm odată cu deșeurile din județul Cluj. Ne uităm la stația de sortare care a reușit chipurile să fie montată, aceasta stând, gradul de uzură crește. Să investim bani din bugetul statului să putem să repornim o stație de sortare? Este inadmisibil."
Dacă România nu reuşeşte să închidă groapa de gunoi de la Pata Rât, dar şi celelalte gropi neconforme din ţară - până în decembrie, riscă să fie amendată de Comisia Europeană cu 200 de mii de euro pe zi!
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, Comisia Europeana, mediu, poluare, groapa, gunoi, pata rat, gratiela gavrilescu,
Dată publicare:
02-10-2017 21:46