Groapa de la Pata Rât, bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Luni 02 Octombrie 2017 21:46
Categorie: Actualitate

Groapă de gunoi de la Pata Rât, de lângă Cluj, se poate transforma în orice moment într-o bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale, iar în zonă s-a format un lac plin de substanţe periculoase.

Deşi situaţia este cunoscută de ani buni nicio autoritate nu a luat până acum măsuri ferme ca să oprească dezastrul, iar viața celor 1.500 de oameni care locuiesc acolo e pusă în primejdie.

Ministrul Mediului a mers luni  în zonă să vadă ce este de făcut şi a cerut demisia şefului Gărzii de Mediu pentru că nu i-a amendat suficient pe cei vinovaţi de dezastru.

La groapa de gunoi de la Pata Rât, 1.500 de oameni trăiesc în condiţii greu de imaginat. Ultimul raport al celor de la Apele Române arată că în zonă nivelul maxim admis de toxicitate este depăşit de 750 de ori! Terenul plin de resturi s-a surpat, iar levigatul - lichidul toxic scurs din deșeuri - a ajuns pe câmp şi mai are puţin până la pânza freatică.

Valentin Varga: "Oriunde mergi sunt gunoaie. E mizerie. Miroase! Nu simt că îi pasă cuiva pentru că dacă îi pasa nu eram aici. Când plouă se ridică praful, mizerile când suflă vântul împrăştie toate pungile, e urât."

Groapa de gunoi de lângă Cluj, o bombă ecologică. Se scurg substanţe toxice și e pericol de contaminare

Autorităţile cunosc situaţia de la Pata Rât de ani buni, dar până acum nimeni nu a găsit o soluţie pentru cei 1.500 de oameni care locuiesc acolo. Ministrul Mediului a mers în zonă să vadă ce este de făcut. În acelaşi timp, a cerut demisia şefului Gărzii de Mediu din Cluj pentru că nu a amendat Consiliul Judeţean, considerat responsabil de întreg dezastrul.

Gropa de gunoi de la Pata Rât ar fi trebuit închisă acum 5 ani. În acelaşi timp, autorităţile erau obligate să amenajeze un depozit ecologic pentru deșeuri. Termenul de finalizare este 2020, dar ministrul Mediului a cerut finalizarea lucrărilor în 6 luni.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Dacă ne întoarcem un pic și vedem trei excavatoare că se mișcă pe aici pe ditamai șantierul care ar trebui să zbârnâie, astfel încât să terminăm odată cu deșeurile din județul Cluj. Ne uităm la stația de sortare care a reușit chipurile să fie montată, aceasta stând, gradul de uzură crește. Să investim bani din bugetul statului să putem să repornim o stație de sortare? Este inadmisibil."

Dacă România nu reuşeşte să închidă groapa de gunoi de la Pata Rât, dar şi celelalte gropi neconforme din ţară - până în decembrie, riscă să fie amendată de Comisia Europeană cu 200 de mii de euro  pe zi!

Târgu Jiu, pe lista oraşelor cu mari probleme în ridicarea gunoiului menajer

Târgu Jiu, pe lista oraşelor cu mari probleme în ridicarea gunoiului menajer

VIDEO PROTVPLUS.RO

politia rutiera

Poliţiştii rutieri, plângere penală împotriva deputatului care i-a catalogat drept ”șpăgari și ciubucari”

Cod galben de inundaţii în judeţe, până miercuri. Zonele afectate

Accident mortal pe Transalpina. Un motociclist și-a pierdut viața

Nou regulament pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din Capitală. Amenzi de până la 8.000 de lei

Copilul de 14 ani căutat în Jiu a fost găsit mort. Fratele lui de 9 ani s-a înecat în acelaşi loc

Aterizare de urgenţă pe Otopeni. S-a intervenit imediat pentru un pasager de 23 de ani. VIDEO

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea

Judecătorii îi cer Avocatului Poporului să reclame la CCR legea privind organizarea judiciară

Rezultate Loto 6 din 49, 22 iulie 2018. Cel mai mare report din istoria Joker

Loteria bonurilor 22 iulie 2018. Ministerul de Finanțe organizează azi o nouă extragere

Toader: Cel mai probabil luni vor întregistra candidaturi pentru șefia DNA

Premiul câștigat de o persoană din București la tragerea Loto 5/40 din 19 iulie

Caz șocant în Iași. Un copil de 10 ani este ținut în lanțuri de părinți