Greva femeilor din Islanda, declanșată marți, la 48 de ani de la primul asemenea protest. Care sunt revendicările
Greva femeilor din Islanda a fost declanșată marți, o mișcare fără precedent prin care vor să elimine violența sexuală, sexismul și diferențele de salarizare.
Greva femeilor islandeze este o mişcare fără precedent în ultimii aproape 50 de ani, relatează La Libre Belgique, preluat de news.ro.
Deşi Islanda este o ţară model în ceea ce priveşte egalitatea de gen, femeile câştigă cu 21% mai puţin decât bărbaţii în anumite sectoare. Iar peste 40% dintre femei au fost deja victime ale violenţei sexiste sau sexuale. Mai mult, locurile de muncă asociate în mod tradiţional cu femeile, cum ar fi curăţenia şi profesiile din domeniul sănătăţii, sunt încă subevaluate şi prost plătite.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Nu este prima dată când se organizează un astfel de miting, dar ultimul a avut loc acum 48 de ani, arată sursa citată.
Oprirea activităţii va afecta nu numai locul de muncă, ci şi treburile casnice. În Islanda, se aşteaptă ca participarea să fie foarte mare. În urmă cu jumătate de secol, 90% dintre femei au participat. Şi protestul a avut un impact major, ducând la alegerea primei femei preşedinte din lume, în 1975.
„Numiţi asta egalitate?"
De data aceasta, au fost implicate mai multe sectoare, inclusiv lucrătoare din domeniul pescuitului, cadre didactice şi asistente medicale.
Evenimentul a avut ecou şi în rândul politicienilor, prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir manifestându-şi, de asemenea, solidaritatea.
Scopul acestei acţiuni este de a opri societatea pentru a arăta importanţa contribuţiei femeilor. "Numiţi asta egalitate?" este sloganul acestei campanii de anvergură.
Organizatorii acestui eveniment le îndeamnă pe femei să nu stea deoparte şi să participe. Ei vor să arate că societatea nu ar funcţiona fără ele. Ei luptă, de asemenea, împotriva unei anumite mentalităţi, cea care spune că femeile ar trebui să facă totul pentru ca lucrurile să funcţioneze şi atunci când ele nu sunt disponibile, dar că ar trebui să lase locul liber atunci când o situaţie se complică. „Pentru o zi, nu este problema noastră", spun femeile islandeze.