Klaus Iohannis pleacă în Islanda. Președintele va ține discurs despre ”protejarea democraţiei”
Președintele României, Klaus Iohannis, pleacă în Islanda, într-o vizită oficială în Reykjavik, care va avea loc în perioada 16-17 mai 2023. Șeful statului va participa la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cea de-a patra ediție a reuniunii va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
”Pentru România, participarea la Summitul de la Reykjavik are o semnificație aparte, întrucât în acest an se împlinesc 30 de ani de când țara noastră s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al organizației de la Strasbourg, decizia privind aderarea României fiind luată la primul Summit al Consiliului Europei, din 1993” - se arată în comunicat.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
În prima zi a Summitului, președintele Klaus Iohannis va coprezida, alături de Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare” și va participa la reuniunea de lucru „Uniți pentru Ucraina”, găzduită de Prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir.
În cursul dezbaterilor generale din cea de-a doua zi a Summitului, Președintele Klaus Iohannis va reitera angajamentul față de sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului și va reliefa rolul pe care Consiliul Europei l-a jucat, în cei 30 de ani de apartenență a României la organizația de la Strasbourg, la consolidarea unei democrații stabile și mature în țara noastră.
La finalul Summitului va fi adoptată Declarația de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european și internațional.
Cu această ocazie va fi anunțată și înființarea Registrului Internațional al Daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.