Greva avocaților a blocat justiția pentru o zi. Acuză termenele de judecată foarte lungi, în dauna clienților
Avocații din toată țara au decis să nu intre miercuri în sălile de judecată, în semn de protest. Sunt nemulţumiţi că procesele durează ani de zile, din cauza termenelor de judecată mult prea lungi, stabilite de magistrați.
Și pronunțarea soluțiilor este amânată de mai multe ori, iar hotărârile motivate ale instanțelor sunt comunicate uneori și după o jumătate de an. În plus, avocații din oficiu sunt prost plătiți și cu mare întârziere.
„Ziua fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Așa au decis avocații din Baroul București să atragă atenția că sunt nemulțumiți de recentele majorări ale contribuțiilor la fondul de asigurări de sănătate. Dar și de faptul că și-ar fi pierdut privilegiul de a avea discuții confidențiale cu clienții lor. Așa că le-au cerut judecătorilor să le amâne procesele, pentru ca ei să protesteze pe treptele Palatului de Justiție.
Și la Brașov, holurile Tribunalului au fost pustii. Avocații se plâng că procesele se vor prelungi și mai mult, după o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, care normează munca judecătorilor. Astfel, completele pot lucra la un număr limitat de dosare.
Adrian Rusu, avocat, Baroul Brașov: „Am primite termene în martie 2024 pentru plângeri contravenționale. Adică am trecut pe roşu, m-o amendat, consider că nu e corect... martie 2024!”
Avocații reclamă și nivelul ridicat al taxelor de timbru.
Alexandru Frangulea, avocat, Baroul Brașov: „Justițiabilul este în primul rând afectat de cuantumul taxelor de timbru, care din punctul nostru de vedere este ridicat şi rigid structurat.”
Reprezentanții barourilor spun că sunt tot mai mici onorariile pentru reprezentarea din oficiu iar ministerul public are restanțe mari la plată.
Cătălin Joița, decanul Baroului Brașov: „Sunt barouri în care întârzierile la plată au depășit șapte luni de zile.”
În timp ce avocații au protestat pe treptele clădirii, clienții învățați cu amânările şi termenele lungi de judecată au plecat resemnați acasă.
O femeie spune că de 20 de ani umblă prin tribunale pentru divorț, partaj și recuperarea bunurilor ce-i revin după despărțirea de soț.
Zamfira Nica: „S-a terminat partajul în 2012, partajul a ținut șase ani de zile, cu șase complete de judecată. Pentru o procură specială - să-mi pronunțe un magistrat dacă e procură specială sau nu, am un an și jumătate de umblat la tribunal.”
Avocații spun că ar putea relua protestele pe termen nedeterminat, așa cum au făcut-o de curând judecătorii.