GHID StirileProTV: cum deosebesti painea neagra naturala, de cea colorata cu cenusa sau caramel
Din zece paini vandute in Romania, sase se transforma in bani negri. Iar din zece paini speciale, etichetate ca "secara", "graham" sau "integrala", cel putin jumatate sunt inselatoare ... adica sunt colorate cu cenusa, cacao ori caramel.
Si de parca minciuna n-ar fi de ajuns, aflati ca inspectorii ANPC au descoperit si loturi periculoase. In Bucuresti, un producator oferea paine contaminata cu spori de bacterii, care dadea consumatorilor ghinionisti probleme grave de digestie.
Specialitatile negre, din graham si secara, costa cu 40 pana la 200 la suta mai mult. Asa ca o eticheta mincinoasa inseamna profit. Specialistii ne invata cum sa deosebim o paine neagra naturala de o paine colorata.
Daniela Voica: "Painea de secara trebuie sa fie de o culoare mult mai intensa, mai inchisa. Trebuie sa aiba un gust acrisor."
In afara de culoare, urmatorul indiciu este textura.
Inginer Daniela Voica, specialist in calitatea alimentelor: "Este o paine pe care dumneavoastra ati gasit-o in magazin ca fiind paine neagra. O paine din faina neagra trebuie sa fie mai compacta, mai densa. Textura este destul de poroasa. Prezinta aceste goluri de aer."
In fine, observati daca in felie exista mai multe nuante.
Concluzie: cautati produse grunjoase, deschise la culoare, acrisoare si deloc pufoase. Nu uitati ca painea neagra autentica e garantata numai 24 de ore. Ar trebui sa se usuce rapid, dar nu sa mucegaiasca. Ideal, pastrarea se face in pungi de hartie, la temperatura camerei.
Cumparam paine din peste 200 de mii de magazine. Cateva mii dintre acestea au trecut recent prin controale.
Marius Alexandru Dunca, presedinte ANPC: "Era eticheta cu paine neagra si ingredientul principal era faina alba."
Piata painii din Romania depaseste un miliard de euro pe an, insa o estimare a patronatului de anul trecut arata ca 600 de milioane de euro ar fi bani nefiscalizati. Si mai direct este afectat consumatorul de problemele de calitate. In Bucuresti, inspectorii ANPC au gasit paine contaminata cu bacilus mesentericus. Continea spori de bacterii si ajungea pe mesele noastre deja alterata. Consumul provoca probleme digestive severe.
In unele cazuri, nu e de ajuns ca marfa e proasta, dar se vinde si fara bon.
In Capitala, din 900 de producatori, 700 au fost amendati.