Gestul facut de Dacian Ciolos la actiunea de ecologizare a Parcului National Vacaresti. "Nu mai este o groapa de gunoi"
Premierul Dacian Ciolos a participat si el la actiunea de ecologizare a Parcului Natural Vacaresti.
Premierul Dacian Ciolos, insotit de ministrul Mediului, Cristina Pasca Palmer, si de alti demnitari din Guvern, printre care seful Corpului de Control al Executivului, Mircea Valentin, a participat, joi, alaturi de peste 200 de voluntari de la o actiune de ecologizare a Parcului Natural Vacaresti, conform Agerpres.
Acesta a strans gunoaiele din Parcul Natural Vacaresti cot la cot cu voluntarii, un gest care i-a impresionat pe cei prezenti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacian Ciolos a anuntat, joi, ca urmatorii pasi in cazul Parcului Vacaresti sunt elaborarea planului de management - prin care se vor delimita zonele si gradul de protectie, precum si activitatile economice - si punerea sa in aplicare.
''Urmeaza sa se elaboreze planul de management si pe aceasta baza sa stabilim clar si ce se poate face si ce nu se poate face. Se vor putea face inclusiv anumite constructii, in anumite conditii. Se vor putea desfasura activitati economice, probabil, chiar imobiliare, in anumite limite. Important e sa avem acel plan de management si sa vedem ce resursa trebuie sa mobilizam ca sa devina ceea ce ne dorim cu totii, un adevarat parc natural", a declarat Ciolos.
Premierul a infirmat "perceptia distorsionata" potrivit careia proprietarii din zona ar urma sa-si piarda terenurile.
"Mai exista perceptia asta distorsionata ca odata ce am declarat parc natural proprietarii din zona sau risca sa-si piarda terenurile sau nu o sa poata sa faca nimic. Nici una, nici cealalta nu e adevarata. Nici faptul ca-si pierd terenurile, pentru ca nu se expropiaza terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale si in alte zone din tara, unde proprietarii isi pastreaza terenurile doar ca au anumite obligatii, trebuie sa respecte anumite lucruri si in schimbul respectarii acestor lucruri vor primi si niste compensatii", a explicat Ciolos.
In context, premierul a spus ca important este ca atunci cand se ia o decizie, cum a fost cea referitoare la Parcul Vacaresti, aceasta sa fie pusa in practica si nu sa ramana pe hartie.
"Ma bucur ca am reusit dupa patru ani de studii, analize si ceva birocratie sa luam decizia in cele din urma si sa transformam aceasta zona abandonata de cativa ani, unde natura si-a reintrat in drepturi, si sa o declaram ceea ce este de fapt - un parc natural, poate nu in inima orasului, dar clar legat de oras. E parcul natural urban cel mai mare, din cate stiu. Actiunea de astazi e binevenita nu doar prin rezultatele pe care o sa le lasam in urma impreuna cu toata echipa de voluntari, dar e binevenita si pentru ca dam un semnal ca nu e suficient sa iei o decizie pe hartie, publicata in Monitorul Oficial, sau sa declari un parc natural in Monitorul Oficial. Ea trebuie pusa in practica. (...). Sa ne asumam in mod colectiv transformarea acestei zone'', a mai spus el.
Actiunea de joi, a adaugat primul ministru, este si un semnal ca "de acum aceasta zona nu mai e o gropa de gunoi unde aruncam ceea ce nu ne mai intereseaza".