FT: Angela Merkel vrea sa-l ameninte pe David Cameron pentru pozitia acestuia privind bugetul UE
Cancelarul german Angela Merkel vrea sa il ameninte pe premierul britanic David Cameron cu anularea summitului european din noiembrie, in cazul in care acesta isi pastreaza pozitia cu privire la bugetul Uniunii Europene (UE), scrie Financial Times.
"Germania prevede sa avertizeze Marea Britanie ca va cauta sa impuna o anulare a summitului european de luna viitoare, daca premierul David Cameron insista sa opuna un vot de veto oricarui acord care ar prevedea altceva in afara de o blocare a cheltuielilor", scrie ziarul britanic, care citeaza persoane apropiate negocierilor.
"Doamna Merkel incearca sa il convinga pe domnul Cameron sa sustina un compromis german care prevede plafonarea cheltuielilor UE la 1% din PIB-ul Uniunii", precizeaza FT.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cameron s-a declarat vineri pregatit sa opuna un vot de veto proiectului de buget plurianual pentru perioada 2014-2020 al UE, daca acesta prevede cresteri de cheltuieli "inacceptabile", sugerand lungi si dificile negocieri in cadrul summitului extraordinar prevazut in perioada 22-23 noiembrie.
Premierul britanic este liderul unui grup, "Prietenii cheltuielilor mai bune", format impreuna cu Franta, Germania, Austria, Olanda, Suedia si Finlanda, tari care sustin o reducere drastica a viitorului buget UE pentru perioada 2014-2020, pe care o considera o masura de pliere la austeritatea impusa de criza. Toate aceste tari sunt contributori importanti la bugetul comun.
Ei se opun grupului "Prietenilor coeziunii", o alianta de 17 tari, condusa de catre Polonia. Aceste state refuza ca fondurile alocate coeziunii, care reprezinta aproximativ 40% din buget la nivel global, sa fie afectate de masuri de austeritate, pe motiv ca beneficiarii fondurilor nu reusesc intotodeauna sa le utilizeze integral.
Anvelopa globala a bugetului UE este stabilita pe o perioada de sapte ani si constituie principalul mecanism de redistribuire in cadrul Uniunii.
Comisia Europeana (CE) a propus in iulie un buget plurianual de 1.033 de miliarde de euro constand in credite de angajamente si 987 de miliarde de euro credite de plata pentru perioada 2014-2020, vizand sa tina cont de aderarea Croatiei, reprezentand o crestere cu aproape 5% raportat la prioada 2007-2013.
Sursa: Mediafax
Etichete: Comisia Europeana, angela merkel, david cameron,
Dată publicare:
22-10-2012 12:03