Summitul de la Bruxelles: Merkel si Hollande, compromis privind supravegherea bancilor din zona euro
Reuniti la Bruxelles la summitul european, cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns la un compromis privind supravegherea bancilor din zona euro, subiect devenit marul discordiei dintre Franta si Germania.
Iar astazi vor lua "masurile necesare" in privinta Greciei, care asteapta deblocarea urgenta a unui imprumut de 31,5 miliarde de euro.
Zambetele afisate pentru fotografia de grup n-au ascuns tensiunile care-au mocnit joi seara la Bruxelles. Dar dupa cateva ore de negocieri, Franta si Germania au reusit sa ajunga la un compromis privind "uniunea bancara" europeana, cum a tinut sa sublinieze Francois Hollande inca inainte sa inceapa discutiile: "Exista si alte propuneri pentru a intari uniunea bugetara. Vorbim despre ele altadata."
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Franta dorea ca mecanismul de supraveghere a bancilor sa fie pus in practica inca din ianuarie, in timp ce Germania insista asupra disciplinei bugetare. Cu cateva ore inainte de summit, Angela Merkel a amintit chiar de un drept de veto privind bugetele statelor membre.
"Sunt surprinsa ca, imediat ce face cineva o propunere constructiva, imediat incep sa se planga ca nu are cum sa mearga, ca Germania e izolata, ca nu se poate", a declarat cancelarul german.
"Sincer, nu sunt multumit cu progresele de pana acum", a mentionat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Dar intr-un final ambele parti au cedat, asa ca supravegherea bancara va incepe din 2013, DAR treptat si va fi aplicata tuturor bancilor din zona euro. Asta inseamna ca si bancile regionale nemtesti pe care Merkel le voia in afara acestui mecanism vor avea parte de acelasi tratament.
Dar abia din 2014, adica dupa alegerile legislative din Germania, extrem de importante pentru Merkel care se lupta sa-si pastreze functia.
Decizia pune insa in dificultate Spania, care e convinsa ca nu va beneficia de un mecanism de recapitalizare directa a bancilor, asa incat sa nu impovareze bugetul. Cel mai probabil, executivul lui Mariano Rajoy va trebui sa astepte pana in 2013 sau chiar 2014 cele 100 de miliarde de euro necesare pentru a salva sectorul bancar.