Sedinte foto cu romance si sueta la cafea. Atmosfera relaxata in a doua zi a Congresului PPE

Ultima actualizare: 21-10-2012 00:55

Culisele reuniunii popularilor europeni de la Palatul Parlamentului ne-au aratat inca o data cealalta fata a politicii, una care ne poate face sa zambim.

Invitat special al evenimentului, Traian Basescu le-a testat jurnalistilor aptitudinile de atleti, alergand de ei pe holuri. Alti oaspeti, dimpotriva, au fost doborati de orele lungi de dezbateri si au motait pe parcursul pledoariilor rigide despre viitorul Europei.

Iar cei care au asigurat protectia liderilor europeni au organizat adevarate sedinte foto in fostul palat comandat de Nicolae Ceausescu.

Imaginile cu Traian Basescu intrecandu-se cu jurnalistii pe holurile de la Parlament au venit la finalul primei zile de Congres. Plin de energie, seful statului a incercat sa scape de intrabarile presei facand slalom printre mese. Relaxarea a venit abia in momentul in care si-a sustinut discursul in calitate de invitat.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Avem nevoie de un cod al muncii, la nivelul Uniunii Europene". 

Angela Merkel, o sustinatoare recunoscuta a presedintelui, nu i-a sorbit insa fiecare cuvant din discurs. A schimbat amabilitati cu Barosso, ori si-a parasit locul de la prezidiu ca sa se intretina cu niste colegi din Partidul Popular.

Nici Viktor Orban, premierul Ungariei, ori Boiko Borisov, premierul Poloniei, nu pareau foarte concentrati. La capatul unei zile solicitante, oboseala isi spusese cuvantul.

Masurile de securitate din Palatul Parlamentului au fost asemanatoare cu cele de la Summit-ul NATO, gazduit tot aici. Sute de SPP-isti au patrulat pe holuri pentru ca nimeni si nimic sa nu perturbe Congresul.

Angela Merkel era cat pe ce sa fie lovita de un cameraman. Acesta a fost, de alfel, singurul incident, minor ce-i drept, in care a fost implicata Angela Merkel. Oamenii de ordine ai cancelarului au tinut apoi la distanta armata de cameramani romani si straini.

Momentele de nervozitate nu aveau cum sa lipseasca. Presedintele Traian Basescu si-a mustrat consilierii care au incurcat locul in care era ales noul sef al popularilor.

Dupa ce a votat, cancelarul german a parasit miercuri seara Romania.

Joi, in a doua zi a Congresului, atmosfera a fost mult mai relaxata. Intr-o sala mai mult goala, discursurile au trecut aproape neobservate. Explicabil poate, daca ne gandim ca greii Europei au plecat deja catre Bruxelles, acolo unde a inceput Consiliul European de toamna.

In absenta lui Barroso, Merkel sau Basescu, delegatii populari au stat mai mult pe holuri, la cafea.

Barman: "Am vandut foarte multa cafea astazi, cei mai avizi dupa cafea au fost italienii".

Altii au profitat de programul mai lejer pentru a se fotografia in Palatul Parlamentului. O atractie deosebita au fost tinerele imbracate de organizatori in tinute traditionale romanesti.

Intre timp, popularii si-au ales echipa de vicepresedinti, alaturi de care belgianul Wilfried Martens va conduce PPE-ul in urmatorii patru ani. Iar Anca Boagiu a reusit sa prinda unul din cele zece posturi cu 274 de voturi.

La finalul celor doua zile de congres, organizatorii s-au felicitat ca totul a iesit bine, iar popularii europeni vor merge in tarile lor cu o impresie buna, speram noi, despre Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO