Fructele și legumele, distruse de grindină. Soluțiile disperate la care apelează agricultorii
Vremea capricioasă din această vară distruge fructele și legumele, care vor ajunge în piețe mai puține și mai scumpe. Numeroase grădini și livezi au fost afectate de vijeliile și ploile torențiale din ultimele săptămâni.
Poate nu s-ar fi întâmplat asta dacă aveam mai multe stații anti-grindină, capabile să împrăștie norii grei. Până una alta, disperați, agricultorii își acoperă culturile, cu plase speciale.
În urmă cu două săptămâni, la Recaș, în Timiş, grindina a lovit hectare întregi de cereale, dar şi viţa de vie. 70% din suprafaţa cultivată de acest inginer horticol a fost afectată.
"Înseamnă enorm, vă daţi seama, să pierzi şapte tone de struguri pe hectar, nici nu pot să visez să recuperez cheltuielile ce s-au investit în vie", spune Samuil Doja, inginer horticol.
Anul trecut, în Timiş, au fost afectate de grindină în jur de 6000 de hectare agricole, asta pentru că în tot judeţul nu există un sistem antigrindină funcţional. Acesta, de la Recas, urmează să fie inaugurat în săptămânile următoare, însă el va fi complet funcţional abia de anul viitor.
"O astfel de staţie antigrindină îşi produce efectul pe o circumferinţă de 50 de kilometri, deci investiţia este foarte benefică", a transmis Pavel Teodor, primar Recaș.
În alte trei localităţi din Timiş au fost construite staţii antigrindină, însă punctele pentru lansarea rachetelor n-au fost încă omologate. Procesul durează câteva luni.
"E bine şi acum, decât niciodată. Sperăm să fie cât mai aproape darea în folosinţă, de fapt aici porneşte totul", explică Ovidiu Doța, primar Topolovățu Mare.
Potrivit Ministerului Agriculturii, în ţară erau anul trecut 34 de puncte pentru lansarea rachetelor antigrindină. Anul acesta s-au mai construit alte 26, dar încă nu sunt funcţionale. Împreună ele ar trebui să acopere 870 de mii de hectare, adică nici 6% din suprafaţa agricolă a României.
De nevoie, agricultorii se gândesc la alte sisteme de protecţie. Un fermier din Alba şi-a acoperit cu o plasă antigrindină jumătate de hectar din livada de meri. A primit sistemul special de la un austriac.
"Pentru un hectar de livadă cu plasa cu sârme, clisuri, bride costa în jur de 10.000 de euro. Dacă venea şi a doua, a treia tură de grindină, această producţie era compromisă total", explică Cornel Baba, proprieter livadă.
Omul are 9 soiuri de măr în livadă şi mulţi ani a pierdut fructele chiar înainte să le culeagă, din cauza grindinei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!