Fructele de pădure stau în depozite. Cum s-a ajuns să nu fie mai deloc căutate
Delicioase și mai ales sănătoase, fructele de pădure nu mai sunt la fel de căutate. Astfel că mulți cultivatori își găsesc cu greu clienți.
În Maramureș, Direcția Silvică încă mai are în depozit afine de anul trecut. Iar în Gorj fermierii, care au renunțat la alte culturi pentru mure le vând și ei cu dificultate. Prețurile mari cu care ajung fructele la raft ar fi de vină.
Pădurile din Maramureș sunt pline de afine. Dar fructele rămân în mare parte neculese. Direcția Silvică le vindea în străinătate, însă acum are în depozite 40 de tone, de anul trecut. La licitațiile organizate în ultimele luni nu a reușit să vândă nimic. Față de 2022, prețul a scăzut de la 3.500, la 2.500 de euro tona, dar tot nu au apărut clienți.
Marcel Cosma, Direcția Silvică Maramureș: „Procesatorii și-au făcut stocuri mari, pentru că prețurile au tot crescut și am ajuns o piață saturată. Fructele sunt tot timpul pe site, dar asta este piața, nu mai există cerere”.
Culegătorii sunt și ei puțini, pentru că centrele de colectare nu mai cumpără de la ei. Primeau 4-5 lei pe un kilogram cules. Cei care totuși urcă pe munte le vând pe stradă sau la piață, cu 15-20 de lei kilogramul. Dar nici ei nu au atât de mulți clienți ca să compenseze efortul.
Livia Onța, comerciant: „E greu de urcat prin pădure și trebuie să știi unde să mergi să le găsești”
Vârful cererii de fructe de pădure
Acum câțiva ani, cererea de fructe de pădure era atât de mare, încât unii fermieri au început să le cultive. În Gorj, la Roșia de Amaradia, peste 20 de fermieri au renunțat la culturile de porumb, s-au unit într-o cooperativă și au început să producă mure.
Valerică Drăgan, fermier: „Vânzările anul ăsta sunt puțin mai jos, sunt condițiile economice generale. S-a blocat undeva ceva...prețul este 5 lei pe kilogram. La raft e prețul lor, este mult, clientul nu are atâția bani.”
Viorica Codreanu, fermier: „E problemă, pentru că nu ni se plătesc, adică ne dau 2 lei, 3 lei pe kg și noi dăm 2 lei la cules, la persoană, nu rămâi cu nimic.”
De pe plantațiile din Roșia de Amaradia ar urma să se strângă, în această vară, peste 20 de tone de mure. În anii trecuți, cultivatorii organizau și un festival, dar au renunțat la el, de teamă că nu vor putea acoperi costurile din vânzarea producției.
În supermarketuri, prețurile fructelor de pădure variază de la aproximativ 58 de lei kilogramul de afine, la 60 murele și 70 zmeura.