Fraudele online s-au înmulțit. Șansele de a recupera banii sunt mici. Ce ne sfătuiesc specialiștii
Dacă ați căzut victima unei fraude în mediul online şi ați pierdut bani, sunt şanse foarte mici să îi recuperaţi vreodată.
Potrivit Alianței Globale a Antifraudei Online doar 7% dintre victimele înșelătoriilor pe Internet, își primesc banii înapoi, după intervenția autorităților. La noi, Inspectoratul General al Poliției recunoaște că vorbim de o „cifră neagră” în privința numărului de cazuri rezolvate.
Un bărbat din Iași a rămas fără 3 mii de euro după ce, acum un an, a fost păcălit printr-un anunț online să-și instaleze o aplicație care îi promitea câștiguri uriașe, prin cumpărarea de acțiuni la diferite companii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Victimă: „Mi-a zis că dacă investesc sume mici, constant o să am câștig de 5 ori mai mult. În aplicaţia pe care m-a pus s-o instalez, vedeam cum câştigam câte 10, 20, 100 de euro”.
Bărbatul și-a dat seama de escrocherie când a încercat să încaseze banii și nu a reușit.
Cei care au pus la cale schema sunt și acum liberi. Poliția nu a reușit să dea nici de nişte indivizi care au păcălit-o pe bunica acestei tinere, pe o rețea de socializare.
Fată: „A primit ceva mesaj, cu un horoscop și chiar a dat numărul de telefon și i-a luat banii. 250 RON.”
Fraudele online pornesc de la așa-numitul „phising”. Victimele primesc e-mailuri, mesaje pe reţele de socializare, sms-uri sau chiar apeluri telefonice, prin care li se cer datele de identitate și bancare. Oamenii sunt păcăliți că vor câştiga repede sume imense de bani, că vor obține locuri de muncă sau că vor lega relații amoroase.
În realitate, se trezesc că li se golesc cardurile bancare, după ce intră pe site-uri clonate ori se infectează cu viruși informatici.
Bogdan Botezatu, Director de cercetare în amenințări informatice:„Foarte puțini indivizii își recuperează banii, sub diverse pretexte primim un link, să ne completăm datele de pe card.În relația cu banca această tranzacție este validă și este cauzată de proprietarul legal al cardului”.
Găsirea autorilor și recuperarea banilor este o misiune aproape imposibilă, mai ales dacă aceștia se află în țări cu care România nu are încheiate acorduri de prindere a infractorilor. Sau...
Sorin Stanica, Institutul de Cercetare aCriminalității IGPR: „Este destul de probabil că atunci când ajungem la autori sau la locul de unde au acționat ei să nu mai fie de mult timp acolo.”
Numărul real de cazuri de fraude online în care victimele pierd sume mari de bani este necunoscut, pentru ca victimele aleg în majoritatea cazurilor să nu depună plângere la Poliţie, de ruşine sau ca să nu se expună altor fraude.