Fotografii rare din interiorul armatei ultrasecrete a Coreei de Nord. Ce rol au femeile în industria de apărare | FOTO

Fotografii rare din interiorul armatei ultrasecrete a Coreei de Nord
Getty

Armata Coreei de Nord, a patra ca mărime din lume, rămâne învăluită în mister. În Coreea de Nord, atât bărbații, cât și femeile sunt obligați să servească în armată.  

Puține informații din interiorul „regatului pustnic" al Coreei de Nord sunt cunoscute. Se știe și mai puțin despre armata țării - a patra ca mărime din lume, după China, India și Statele Unite, potrivit World Population Review.

Fotografiile surprinse de-a lungul timpului oferă însă o privire în această țară insulară și militarizată, în care este extrem de greu de ajuns.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost separate după Războiul Coreean, care a început în 1950, când 75.000 de soldați din Nord au trecut granița și au invadat Sudul.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

În imaginea de mai sus trupele nord-coreene și chineze sărbătoresc victoria lor comună în Coreea de Sud, după ce au respins un atac al forțelor americane în iunie 1950. În prim-plan apar femei soldați care își exprimă bucuria. Această scenă a avut loc în jurul datei de 25 iunie 1950, când Coreea de Nord a trecut de paralela 38 și a invadat Coreea de Sud.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu care a împărțit țara de-a lungul paralelei 38, Uniunea Sovietică controlând nordul, iar ONU sudul. În imagine liderul nord-coreean Kim Il-sung (1912 - 1994) semnează Acordul de armistițiu coreean la Pyongyang, Coreea de Nord, asistat de generalul Nam Il (1915 - 1976, dreapta), 1953.

Acordul de armistițiu coreean a stabilit, de asemenea, o zonă demilitarizată la graniță, care rămâne una dintre cele mai bine păzite frontiere din lume.

Uniunea Sovietică l-a pus pe Kim Il Sung la conducerea Coreei de Nord, care a devenit cunoscută sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană. Mai târziu, fiul său, Kim Jong Il, a preluat conducerea după moartea sa, în 1994.

Ani mai târziu, Kim Jong Un a preluat conducerea țării în decembrie 2011, când tatăl său și fostul lider, Kim Jong Il, a murit în urma unui atac de cord.

Armata Coreei de Nord se numește "Armata Populară Coreeană", sau KPA. Mai sus este prezentat un portret al unui veteran de război nord-coreean numit general Pak Shan Su, purtând medalii. Imaginea a fost realizată în provincia Pyongan, Pyongyang, Coreea de Nord, la 14 aprilie 2008.

Armata nord-coreeană este compusă din peste 1,3 milioane de soldați activi, potrivit unui raport din 2021 publicat de Agenția americană de informații pentru apărare, citat de Insider. Mai există încă 7 milioane de personal paramilitar, de rezervă și de comandă al gărzilor de corp.

Femeile fac armată

În Coreea de Nord, majoritatea oamenilor se înrolează în armată după terminarea liceului. Bărbații servesc timp de 10 ani, iar femeile timp de șapte ani, a declarat un dezertor nord-coreean pentru NK News, a relatat The Guardian în 2015.

Înainte de 2015, femeile serveau în armată exclusiv pe bază de voluntariat. Din acest an a devenit obligatoriu pentru toate femeile să servească în armată.

Cele care merg la facultate servesc timp de cinci ani după terminarea studiilor, a declarat dezertorul pentru NK News.

Kim Jong Un a stabilit în 2015 o politică care le permite celor care studiază știința să servească doar trei ani în armată

Industria de apărare a Coreei de Nord

Deși datele din Coreea de Nord rămân nesigure, industria sa de apărare are aproximativ 2 milioane de angajați, potrivit unui recensământ din 2008 citat de 38 North.

Cele mai multe autovehicule sunt deținute de militari sau oficiali guvernamentali. Restricțiile privind proprietatea asupra mașinilor înseamnă că este rar ca cetățenii obișnuiți dețină vehicule.

Se pare că soldații din armată s-au confruntat cu subnutriție și foamete din cauza lipsei de disponibilitate a alimentelor și a antrenamentelor riguroase.

Forța aeriană a KPA este a doua cea mai mare ramură a acesteia, cu aproximativ 110.000 de membri.

Departamentul american al Apărării raportează că Forțele Aeriene ale Coreei de Nord au undeva între 500 și 900 de aeronave, deși majoritatea sunt nave învechite din anii 1990.

De asemenea, se crede că armata nord-coreeană are 260 de ambarcațiuni amfibii de debarcare în cadrul forței sale navale.

În 2023, Coreea de Nord a organizat o ceremonie de lansare a unui submarin refăcut din epoca Războiului Rece, cu capacități de rachetă, deși nu este clar dacă submarinul este operațional.

Programul nord-coreean de rachete a început să fie dezvoltat la sfârșitul anilor 1960. Nu este clar care este amploarea totală a capacităților balistice ale Coreei de Nord, dar se crede că armata este în posesia unor rachete cu rază lungă, medie și scurtă de acțiune.

Teste nucleare au fost efectuate pe teritoriul țării în 2006, 2009, 2013, 2016 și 2017.

Armata Coreei de Nord are, de asemenea, o fanfară care cântă la evenimentele oficiale, cunoscută sub numele de Fanfara militară centrală a Armatei Populare Coreene.

În ciuda faptului că este una dintre cele mai mari armate din lume, armata Coreei de Nord rămâne învăluită în mister.
 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că al treilea război mondial a început în 2024.

Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa
Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat joi drept "antisemită" decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant, relatează AFP.

 

Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”
Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”

„Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.