Fotografii rare din interiorul armatei ultrasecrete a Coreei de Nord. Ce rol au femeile în industria de apărare | FOTO

Fotografii rare din interiorul armatei ultrasecrete a Coreei de Nord
Getty

Armata Coreei de Nord, a patra ca mărime din lume, rămâne învăluită în mister. În Coreea de Nord, atât bărbații, cât și femeile sunt obligați să servească în armată.  

Puține informații din interiorul „regatului pustnic" al Coreei de Nord sunt cunoscute. Se știe și mai puțin despre armata țării - a patra ca mărime din lume, după China, India și Statele Unite, potrivit World Population Review.

Fotografiile surprinse de-a lungul timpului oferă însă o privire în această țară insulară și militarizată, în care este extrem de greu de ajuns.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost separate după Războiul Coreean, care a început în 1950, când 75.000 de soldați din Nord au trecut granița și au invadat Sudul.

Citește și
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei

În imaginea de mai sus trupele nord-coreene și chineze sărbătoresc victoria lor comună în Coreea de Sud, după ce au respins un atac al forțelor americane în iunie 1950. În prim-plan apar femei soldați care își exprimă bucuria. Această scenă a avut loc în jurul datei de 25 iunie 1950, când Coreea de Nord a trecut de paralela 38 și a invadat Coreea de Sud.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu care a împărțit țara de-a lungul paralelei 38, Uniunea Sovietică controlând nordul, iar ONU sudul. În imagine liderul nord-coreean Kim Il-sung (1912 - 1994) semnează Acordul de armistițiu coreean la Pyongyang, Coreea de Nord, asistat de generalul Nam Il (1915 - 1976, dreapta), 1953.

Acordul de armistițiu coreean a stabilit, de asemenea, o zonă demilitarizată la graniță, care rămâne una dintre cele mai bine păzite frontiere din lume.

Uniunea Sovietică l-a pus pe Kim Il Sung la conducerea Coreei de Nord, care a devenit cunoscută sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană. Mai târziu, fiul său, Kim Jong Il, a preluat conducerea după moartea sa, în 1994.

Ani mai târziu, Kim Jong Un a preluat conducerea țării în decembrie 2011, când tatăl său și fostul lider, Kim Jong Il, a murit în urma unui atac de cord.

Armata Coreei de Nord se numește "Armata Populară Coreeană", sau KPA. Mai sus este prezentat un portret al unui veteran de război nord-coreean numit general Pak Shan Su, purtând medalii. Imaginea a fost realizată în provincia Pyongan, Pyongyang, Coreea de Nord, la 14 aprilie 2008.

Armata nord-coreeană este compusă din peste 1,3 milioane de soldați activi, potrivit unui raport din 2021 publicat de Agenția americană de informații pentru apărare, citat de Insider. Mai există încă 7 milioane de personal paramilitar, de rezervă și de comandă al gărzilor de corp.

Femeile fac armată

În Coreea de Nord, majoritatea oamenilor se înrolează în armată după terminarea liceului. Bărbații servesc timp de 10 ani, iar femeile timp de șapte ani, a declarat un dezertor nord-coreean pentru NK News, a relatat The Guardian în 2015.

Înainte de 2015, femeile serveau în armată exclusiv pe bază de voluntariat. Din acest an a devenit obligatoriu pentru toate femeile să servească în armată.

Cele care merg la facultate servesc timp de cinci ani după terminarea studiilor, a declarat dezertorul pentru NK News.

Kim Jong Un a stabilit în 2015 o politică care le permite celor care studiază știința să servească doar trei ani în armată

Industria de apărare a Coreei de Nord

Deși datele din Coreea de Nord rămân nesigure, industria sa de apărare are aproximativ 2 milioane de angajați, potrivit unui recensământ din 2008 citat de 38 North.

Cele mai multe autovehicule sunt deținute de militari sau oficiali guvernamentali. Restricțiile privind proprietatea asupra mașinilor înseamnă că este rar ca cetățenii obișnuiți dețină vehicule.

Se pare că soldații din armată s-au confruntat cu subnutriție și foamete din cauza lipsei de disponibilitate a alimentelor și a antrenamentelor riguroase.

Forța aeriană a KPA este a doua cea mai mare ramură a acesteia, cu aproximativ 110.000 de membri.

Departamentul american al Apărării raportează că Forțele Aeriene ale Coreei de Nord au undeva între 500 și 900 de aeronave, deși majoritatea sunt nave învechite din anii 1990.

De asemenea, se crede că armata nord-coreeană are 260 de ambarcațiuni amfibii de debarcare în cadrul forței sale navale.

În 2023, Coreea de Nord a organizat o ceremonie de lansare a unui submarin refăcut din epoca Războiului Rece, cu capacități de rachetă, deși nu este clar dacă submarinul este operațional.

Programul nord-coreean de rachete a început să fie dezvoltat la sfârșitul anilor 1960. Nu este clar care este amploarea totală a capacităților balistice ale Coreei de Nord, dar se crede că armata este în posesia unor rachete cu rază lungă, medie și scurtă de acțiune.

Teste nucleare au fost efectuate pe teritoriul țării în 2006, 2009, 2013, 2016 și 2017.

Armata Coreei de Nord are, de asemenea, o fanfară care cântă la evenimentele oficiale, cunoscută sub numele de Fanfara militară centrală a Armatei Populare Coreene.

În ciuda faptului că este una dintre cele mai mari armate din lume, armata Coreei de Nord rămâne învăluită în mister.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Fotbaliștii români nu sunt singurii care uimesc lumea". The Sun a realizat portretul celei mai hot susținătoare a tricolorilor
FOTO "Fotbaliștii români nu sunt singurii care uimesc lumea". The Sun a realizat portretul celei mai hot susținătoare a tricolorilor
Citește și...
Dronele AI pot ucide
Dronele AI pot ucide "din fașă" noua generație de avioane stealth ale Statelor Unite

Noile avioane invizibile (stealth) ale aviației militare americane sunt sub semnul întrebării din cauza costurilor uriașe și al avantajelor pe care le oferă dronele AI.

Cum se explică valul de turiști dispăruți sau decedați în Grecia. „Există un tipar comun
Cum se explică valul de turiști dispăruți sau decedați în Grecia. „Există un tipar comun"

Valul de dispariții în Grecia a început cu Michael Mosley, un medic și cunoscut prezentator TV din Marea Britanie, care a fost găsit mort la începutul acestei luni, după ce a făcut o drumeție la temperaturi caniculare pe insula grecească Symi.

Țara care urmează să fie ”magnetul bogăţiei” numărul 1 din lume. Persoanele care primesc aici ”o viză de aur”
Țara care urmează să fie ”magnetul bogăţiei” numărul 1 din lume. Persoanele care primesc aici ”o viză de aur”

Emiratele Arabe Unite se pregătesc să devină principalul magnet de bogăţie din lume pentru al treilea an consecutiv, potrivit unei cercetări realizate de Henley Private Wealth Migration Report, transmite CNBC.

Recomandări
Nu scăpăm de caniculă. Meteorologii au prelungit din nou codurile galben și portocaliu. Temperaturi de aproape 40 de grade
Nu scăpăm de caniculă. Meteorologii au prelungit din nou codurile galben și portocaliu. Temperaturi de aproape 40 de grade

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben şi cod portocaliu şi anunţă că valul de caniculă continuă joi şi vineri, cu temperaturi de pot ajunge la 39 de grade, iar noaptea nu coboară sub 20 de grade.

CSAT decide dacă România trimite sistemul Patriot în Ucraina. Iohannis anunță dacă își menține candidatura pentru șefia NATO
CSAT decide dacă România trimite sistemul Patriot în Ucraina. Iohannis anunță dacă își menține candidatura pentru șefia NATO

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, joi, în şedinţă la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se analiza privind posibilitatea transferului unui sistem Patriot către Ucraina.

Surse: Blocaj în Coaliţie pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale. Ciolacu și Ciucă, discuții la Palatul Victoria
Surse: Blocaj în Coaliţie pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale. Ciolacu și Ciucă, discuții la Palatul Victoria

A fost blocaj în Coaliţie, la întâlnirea de miercuri seară, pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, astfel că şedinţa Executivului de joi a fost reprogramată la o dată ulterioară.