Gabriel Oprea, Nicusor Constantinescu, Mihai Necolaiciuc. Ce inculpati vor sa scape de pedepse invocand o decizie a CCR

22-02-2017 09:40


Gabriel Oprea este pe punctul de a scapa de ''afacerea limuzina'', cel mai important dosar al sau, in care este acuzat, de abuz in serviciu.

Fostul ministru de Interne invoca decizia Curtii Constiutionale, care recunoaste incriminarea abuzului in serviciu doar in cazul incalcarii unei legi. Pe de alta parte, nu poate sa faca asta inainte de inceperea procesului.

Gabriel Oprea a fost trimis in judecata pentru ca pe vremea in care a fost ministru de Interne, a finantat Directia de Informatii si Protectie Interna, pentru ca apoi subalternii sa ii cumpere din aceste fonduri un autoturism de lux. Prejudiciul estimat de procurori este de 400 de mii de lei, iar acuzatia, de abuz in serviciu. Oprea spune acum ca a incalcat o decizie a CSAT si nu o lege.

Gabriel Oprea este ferm convins ca in dosarul sau procurorii DNA nu au nicio dovada ca ar fi incalcat o lege ca sa fie pedepsit pentru abuz in serviciu. Este un motiv suficient ca fostul demnitar sa sustina ca judecatorii instantei supreme nu mai au de ce sa isi piarda timpul cu procesul sau.

Dan Lupascu, avocatul lui Gabriel Oprea: "Noi sustinem ca datorita interventiei deciziei 405 a Curtii Constitutionale, judecata nu poate continua, deoarce echivaleaza cu o cauza care impiedica exercitarea actiunii penale."

In acest dosar, doar fostul ministru ar putea scapa basma curata. Fostii sefi ai DIPI sunt judecati si pentru deturnare de fonduri.

Lista celor care sunt acuzati sau condamnati pentru abuz in serviciu si care incearca sa scape acum de pedeapsa este lunga. Printre acestia, fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc, care primit 8 ani de inchisoare pentru ca a pagubit cu milioane de euro compania de stat. A cerut sa fie eliberat pentru ca abuzul in serviciu s-ar referi la norme interne. Fals, sustin procurorii, care insira nu doar legi incalcate, ci si ordonante de urgenta.

Alt contestatar este Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta. Si el a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

Urmeaza fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteras, condamnat in mai 2016 la opt ani de detentie pentru sase acuzatii de abuz in serviciu. In cazul lui vorbim despre terenuri retrocedate ilegal si un prejudiciu de 60 de milioane de euro. Poteras sustine ca a incalcat o hotarare de guvern atunci cand a comis abuzul in serviciu. Procurorii sustin insa ca e vorba de legea fondului funciar.

VIDEO PROTVPLUS.RO