Gabriel Oprea a fost acuzat oficial de ucidere din culpa: "Ma doare foarte mult. Incerc sa trec cu demnitate"

17-10-2016 09:55

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea a fost pus oficial sub acuzare, pentru ucidere din culpa, in dosarul mortii agentului Bogdan Gigina de la Brigada Rutiera a Capitalei.

Fostul demnitar se plange ca traieste o tragedie, dar abia dupa exact un an de la teribilul accident si-a cerut iertare parintilor tanarului politist.

La iesirea din biroul procurorilor anticoruptie, Oprea a declarat inca o data jurnalistilor ca se considera nevinovat de faptele de care este acuzat. De asemenea, el a spus ca a fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie in calitate de suspect.

"Am fost chemat in calitate de suspect. Este aceasta cruce pe care o sa o duc toata viata, o mare tragedie in care a murit tanarul coleg Gigina. Eram, se stie public, in timpul serviciului, veneam de la o institutie partenera si a cazut la cateva sute metri de aici. Nu se grabea nimeni. in urma cercetarilor si viteza mea si viteza masinii care ne insotea de Politie era de sub 60 de kilometri pe ora, deci nu se grabea nimeni. Repet, cer iertare familiei, stiu ce inseamna sa ai un deces in familie, am trecut prin asa ceva. Este o mare tragedie pe care nu si-a dorit-o nimeni. Nu veneam de la restaurant, nu veneam de la carciuma, veneam din timpul serviciului. In acea zi am fost la mai multe institutii, de fapt asta era procedura", a afirmat Oprea.

Corespondentul ProTV Ovidiu Oanta: "In aceasta poveste se vorbeste despre un orgoliu excesiv al dumneavoastra. Daca nu erati asa orgolios s-ar mai fi ajuns la asa ceva, cu coloane oficiale, cu deschideri de coloane?"

Gabriel Oprea: "Deci nu era vorba de orgoliu si vreau sa va spun un lucru si va rog sa verificati. Cat am fost ministru al Apararii Nationale, timp de 30 de luni de zile, am mers cu masina mea, pe benzina ... mea, si nu mi-a trebuit masina de la institutie. Va rog sa verificati. Cand am venit la Ministerul de Interne am vrut sa merg cu masina mea. Mi s-a spus foarte clar ca sunt alte reguli, avand in vedere Ministerul de Interne (...) Repet, eram la munca, nu aveam viteza si s-a intamplat aceasta tragedie."

Tototdata, fostul vicepremier sustine ca nu a stiut de accidentul care se produsese si ca politistul care insotea coloana sa oficiala era naşul lui Bogdan Gigina, iar acesta ar fi facut semn sa se continue drumul.

Gabriel Oprea"S-a oprit masina. Ascultati-ma. Va rog ascultati-ma. S-a oprit masina, iar politistul de pe masina care ne insotea, care era si nasul lui Gigina, ne-a facut semn sa plecam. Ulterior a venit Parchetul si... Nu mi-am dat seama de accident, nu am stiut de accident si exista un consemn in care aghiotantul avea aplicat ..acel consemn."
Reporter: Cand ati aflat de accident?
Gabriel Oprea: "La aproximativ un sfert de ora. Si va spun, ma doare foarte mult. Incerc sa trec cu demnitate. Va spun, a fost un accident nefericit, o mare tragedie."

La solicitarea procurorilor anticoruptie, presedintele Romaniei a cerut inceperea urmaririi penale impotriva fostului demnitar.

Cererea DNA prin care se cere aviz de la presedintele Klaus Iohannis pentru urmarirea penala a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, sub acuzatia de ucidere din culpa, in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, a fost aprobata de seful statului.

DNA ceruse, in 1 septembrie, Senatului aviz pentru urmarirea penale a lui Gabriel Oprea, insa solicitarea a fost respinsa de senatori in 19 septembrie. Ulterior, Oprea a demisionat din Senat, dupa proteste in strada.

Potrivit DNA, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19.00, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigina, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a decedat.

"In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de Interne Oprea Gabriel.

Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care acesta trebuia sa ajunga la destinatie. De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta", sustin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni, precizeaza procurorii.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO