Sebastian Ghiță scapă de arestarea în lipsă, în dosarul Hidro Prahova

sebastian ghita

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat, marți dimineața, prin sistem de videoconferință, în dosarul „Hidro Prahova”, în care procurorii cer emiterea unui mandat de arestare pe numele său.

UPDATE 14.50: Fostul deputat Sebastian Ghiță a scăpat, marți, de arestarea în lipsă, după ce Tribunalul Prahova a respins cererea DNA, informează News.ro.

În schimb, magistrații au decis instituirea controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de la aducerea în ţară a fostului deputat, care a şi fost audiat prin sistemul de videoconferinţă în acest caz.

„În baza art. 227 alin.1 Cod proc. penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti privind luarea măsurii arestării preventive în lipsă a inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian. În baza art. 227 alin.2 Cod proc. penală rap. la art. 202 alin.4 lit. b) Cod proc. penală dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian pe o perioadă de 60 de zile, începând cu momentul transferului în ţară al inculpatului", se arată în decizia instanţei.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ghiţă va trebui să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul I.J.P. Prahova, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Citește și
justitie
Oprea, Şova şi Ghiţă ar putea beneficia de reluarea proceselor de la zero
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

El nu are voie să ia legătura cu persoane din dosar şi să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. Dacă va încălca aceste obligaţii, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Decizia instanţei poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare

Ghiță, audiat prin videoconferință

Reprezentanţii Tribunalului Prahova au declarat, pentru News.ro, că fostul parlamentar, aflat în prezent la Belgrad, a spus că îşi menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală.

Anterior audierii au existat mai multe încercări ale instanţei din România de a-l audia, pentru ca instanța să se poată pronunța în acest dosar. Cu toate acestea, dățile anterioare, acest lucru nu s-a putut întâmpla, fie pentru că nu s-a putut realiza conexiunea tehnică, fie pentru că la unul dintre termene a lipsit interpretul de limbă sârbă, fie pentru că judecătorul sârb era în concediu.

Tribunalul Prahova va lua o decizie asupra cererii DNA marți, la ora 13.30. Cu toate acestea, avocaţii lui Ghiţă vor putea contesta soluţia, dacă judecătorii vor cere emiterea unui mandat de arestare în lipsă.

În dosarul Hidro Prahova, Sebastian Ghiţă este cercetat pentru corupţie alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi de fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma.

Procurorii DNA Ploieşti au început, în februarie 2015, urmărirea penală în acest dosar privind fraude cu fonduri europene în cadrul unui proiect derulat prin SC Hidro Prahova, firmă deţinută de Consiliul Judeţean Prahova.

Anchetatorii îl acuză pe cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Cristian Herţanu, a cărui firmă a câştigat un contract pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic, din judeţul Prahova, de fraudarea de fonduri europene, în timp ce fostul deputat Sebastian Ghiţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul acestiia din urmă, fostul deputat PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi de infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Până acum, pe numele lui Ghiţă au fost emise trei mandate de arestare în lipsă - unul în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta, altul în dosarul de corupţie în care fostul deputat este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, iar cel de-al treilea în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul.

Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Sebastian Ghiţă, achitat în dosarul în care este acuzat că i-a dat mită o casă fostului primar al Ploieştiului
Sebastian Ghiţă, achitat în dosarul în care este acuzat că i-a dat mită o casă fostului primar al Ploieştiului

Sebastian Ghiţă a fost achitat în dosarul în care este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, pentru că i-a dat mită o casă fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei Asesoft.

Oprea, Şova şi Ghiţă ar putea beneficia de reluarea proceselor de la zero
Oprea, Şova şi Ghiţă ar putea beneficia de reluarea proceselor de la zero

Procesele lui Gabriel Oprea, Dan Şova şi Sebastian Ghiţă, aflate la acelaşi complet care judecă dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu, ar putea fi reluate de la zero.

Sebastian Ghita a scapat de un mandat de arestare, in dosarul privind vizita lui Tony Blair in Romania
Sebastian Ghita a scapat de un mandat de arestare, in dosarul privind vizita lui Tony Blair in Romania

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au pronuntat, joi, in dosarul in care fostul deputat Sebastian Ghita a contestat emiterea mandatului de arestare in lipsa pe numele sau.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.