Forma ciudată desenată pe cer de un avion decolat de pe Otopeni. Este unic în Europa
Un avion decolat marți de pe Aeroportul Otopeni a fost înregistrat desenând o formă ciudată în timpul zbărului său deasupra județului Constanța. Aeronava unică în Europa s-a limitat doar pe suprafața terestră a litoralului, fără a ieși în largul mării.
Avionul care a decolat marți de pe Otopeni a zburat direct spre Constanța, unde a efectuat un cerc aproape perfect în zborul său, care nu a acoperit și largul mării, ci doar uscatul.
Apoi, aeronava a zburat paralel cu linia mării, înainte de a se întoarce la Otopeni, după cum se vede în datele culese de site-ul de specialitate Flightradar24.
Zborul ciudat al avionului este dat de caracterul său special, care îl face unic în Europa.
Este vorba despre un avion Beechcraft 300 Super King Air 350i, cumpărat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română în 2021 pentru a verifica şi calibra sistemele de radionavigaţie, precum şi procedurile de zbor ale aeroporturilor civile şi militare.
Avionul în valoare de 12 milioane de euro a fost achiziţionat în baza unei licitaţii câştigate de Beechcraft Berlin Aviation Gmbh și este o aeronavă unică în Europa, potrivit Autorității Aeronautice.
Unul dintre cele mai performante avioane ale României și unic în Europa
Beechcraft Super King Air 350 este destinat măsurării unor parametri sensibili ai mijloacelor de navigaţie aeriană dispuse pe aeroporturile civile şi militare, precum şi pe rutele care tranzitează spaţiul aerian al României.
"Complexitatea echipamentelor instalate în aeronava Beechcraft Super King Air–350 fac din aceasta unul dintre cele mai complexe avioane din aviaţia civilă română, unică în Europa, asigurând pentru România independenţa şi suveranitatea în domeniul măsurării şi evaluării parametrilor mijloacelor de navigaţie aeriană.
În acest context, menţionăm faptul că nu există multe state europene care să fie capabile să-şi asigure singure un astfel de serviciu strategic, acestea fiind obligate să apeleze la capabilităţile publice sau private ale puţinilor operatori specializaţi existenţi la nivel internaţional", au menţionat reprezentanţii Autorităţii Aeronautice.
Aeronava are o greutate maximă la decolare de 6,8 tone şi o rază maximă de acţiune de aproximativ 3.300 km, fiind echipată cu un Sistem Automat de Verificări din Zbor (AFIS) UNIFIS 3000, care permite supravegherea şi verificarea din zbor cu înaltă precizie a mijloacelor de navigaţie aeriană, utilizând cele mai noi tehnici hardware şi software.