Firmele cer mai mulți muncitori străini. Numărul lucrătorilor care pot fi aduși ar putea crește la 140.000 anul viitor
Cu o criză uriașă de angajați în toate domeniile, firmele cer mai mulți muncitori străini. Numărul lucrătorilor din state non UE care pot fi aduși în România anul viitor crește de la 100.000 la 140.000, conform unui proiect, pus în dezbatere publică.
Străinii vor ajunge îndeosebi în agricultură, construcții sau industria ospitalității.
Din cei 100 de muncitori care lucrează într-o fabrică, jumătate sunt asiatici. Aici l-am cunoscut pe Amandeep, are 38 de ani şi este din India. În fabrică, este responsabil cu procedurile care țin de spălarea și degresarea metalului.
Amandeep Singh, muncitor străin: ”Lucrez de trei ani în România.Familia mea este în India și am nevoie de un loc de muncă plătit, astfel încât să le trimit bani. Familia mea este formată din mamă, tata. În fiecare lună, le trimit bani”.
Compania a început să recruteze angajați străini de patru ani. În viitorul apropiat zece muncitori din Asia de Sud Est se vor alătura echipei. Muncitorii necalificați primesc în jur de 3.500 de lei, iar cei cu calificări peste 6 mii. Angajatorul le asigură cazarea și hrană.
Cezar Dobre, responsabil de sisteme de management integrat, purtător de cuvânt fabrică: ”Sunt destul de serioși, sunt docili, sunt ascultători, execută sarcinile de muncă cu sârguință și ne oferă stabilitate pentru proiecte”.
Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, de la începutul anului și până în luna octombrie erau încheiate aproape 82 de mii de contracte individuale de muncă cu normă întreagă.
De anul viitor, Guvernul și-a propus să majoreze substanțial numărul lucrătorilor străini la 140 de mii, față de 100 de mii în prezent.
În funcție de țările de origine, angajații sunt recrutați în diferite domenii.
Oana Călin, membru în Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă: „Dacă discutăm de infrastructură de autostrăzi cei mai buni sunt lucrătorii din Turcia, dacă discutăm de infrastructură specifică- viaducte, drumuri, poduri tuneluri, căi ferate, discutăm de cetățeni din India”.
În industria ospitalității sunt căutați angajaţi din Malaezia, Nepal și sudul Indiei. Angajatorii spun că indienii au diferite calificări și se pot integra mai ușor la locul de muncă, dar cei din Sri Lanka sunt mai răbdători și calmi.
De la centre comerciale, restaurant, fabrici sau platforme de livrări nu există domeniu de activitate în România unde să nu întâlnim muncitori străini. În anul 2022, potrivit datelor, angajatorii români au încheiat peste 96 de mii de contracte noi. Cei 140 de mii de străini care ar urma să lucreze în România de anul viitor reprezintă 1,8 la sută din totalul angajaților.
Cele mai multe locuri de muncă vacante, potrivit angajatorilor, sunt în construcții și clădiri rezidențiale, peste 46 de mii. Urmează activitățile poștale și de curierat cu aproape 24 de mii, în timp ce în restaurante este nevoie de peste 18 mii de oameni. Deficit de personal găsim și în domenii precum transport, protecție și pază, comerț, curățenie sau fabricarea pâinii.