Firma din Alba care vindea carne de cal etichetata drept vita, inchisa si amendata cu 22.000 lei

ancheta carne de cal

Societatea comerciala din judetul Alba care vindea carne de cal etichetata drept vita, care ajungea in unitati alimentare din Ilfov si Sibiu, este cercetata penal, are activitatea suspendata si a primit amenda de 22.000 de lei.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) informeaza ca a finalizat ancheta in cazul substituirii carnii de vita cu cea de cal, aflat in atentia institutiei de o saptamana. In 20 februarie, ANSVSA informa ca a fost gasita, intr-un depozit din judetul Ilfov, carne de cal etichetata drept "vrabioara de vita", stabilindu-se ca aceasta provenea de la un depozit frigorific din Alba.

Verificarile efectuate au aratat ca in depozitul frigorific din Alba se reetichetau produsele receptionate in unitate cu datele de identificare ale altor societati. Luni, Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, in urma analizarii probelor, a emis buletinul de analiza prin care confirma ca una dintre cele opt probe recoltate de la depozitul din judetul Alba a fost pozitiva pentru cal, informeaza Mediafax.

Totodata, urmare a verificarilor cantitatilor de carne, receptionate si livrate de catre depozitul din judetul Alba, au fost constatate neconcordante semnificative intre cantitatile de carne receptionate si cele livrate, diferente care nu pot fi justificate de catre reprezentantii societatii.

Inspectorii DSVSA Alba au suspendat activitatea unitatii respective, au sanctionat-o cu amenda in valoare de 22.000 de lei si au sesizat Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Alba asupra suspiciunii de frauda. IPJ Alba a dispus verificari la aceasta societate si a deschis un dosar penal, ancheta fiind in curs de desfasurare.

Citește și
chiftelute IKEA
Cehia: A fost gasita carne de cal in chiftelutele de la IKEA. Reactia reprezentantilor din Romania
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Depozitul din Ilfov unde a fost gasita carnea a fost sanctionat cu amenda de 6.000 de lei, pentru nerespectarea legislatiei privind trasabilitatea produselor alimentare. Inspectorii ANSVSA au recoltat, pe 20 februarie, probe suplimentare in vederea determinarii speciei din produsele identificate in urma controalelor la depozitele frigorifice din judetele Ilfov si Alba.

Totodata, au fost initiate procedurile de retragere a produselor de pe piata, iar restul produselor identificate in cele doua unitati au fost retinute oficial. O parte din carnea de cal etichetata drept carne de vita a fost trimisa de la depozitul din judetul Ilfov la sapte restaurante si unitati de tip fast-food, produsele nemaifiind gasite la aceste unitati intrucat au fost achizitionate cantitati mici, de trei-patru kilograme.

Directorul firmei care detine depozitul din Ilfov, Georgios Ladopoulos, spunea ca nu a stiut nimic despre natura carnii pe care a livrat-o si care era etichetata drept "vrabioara de vita". Ladopoulus a explicat ca a avut pe stoc 212 kilograme de vrabioara provenite de la firma Ady Salve din Blaj, dintre care o parte a fost livrata catre sapte restaurante si unitati de tip fast-food.

Prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, a declarat, joi, ca reprezentantii firmei Ady Salve Blaj care ar fi distribuit carne de cal etichetata ca fiind de vita risca pana la sapte ani de inchisoare daca se va dovedi acest lucru.

"Inspectorii DSVSA au facut un control la societatea Ady Salve Blaj, unde s-a constatat existenta unei cantitati de peste 600 kilograme de carne de vita de opt sortimente. In urma verificarilor au fost prelevate probe de la aceste cantitati. S-a luat masura sechestrului acestei cantitati pe perioada verificarilor si pana la momentul in care vor sosi rezultatele de la institutul abilitat", a spus Feneser.

El a precizat ca firma Ady Salve Blaj a cumparat diferite cantitati de carne de la Bucuresti, Botosani si Brasov. Carnea achizitionata era sub forma de pachete mai mari, de vracuri, iar pe acestea era trecuta o singura eticheta. "Ei, in momentul in care au cumparat, stiau ca nu au voie sa o vanda decat angro. Au vandut-o, se pare, en-detail. Legea nu este permisiva, pentru ca stipuleaza ca fiecare pachet de carne sa fie etichetat separat.

Ei au fabricat niste etichete, au lipit pe pungile de carne, dupa care au instrainat-o. Se pare ca la Bucuresti au fost descoperite cateva pachete cu provenienta Blaj in care nu era carne de vita, era carne de cal", a mai spus Feneser.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, Mircea Miclea, a afirmat, vineri, ca firma din Blaj a vandut carnea la firma din zona Bucuresti, iar de acolo a fost distribuita la mai multe unitati de alimentatie publica din Bucuresti si din Sibiu.

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu au spus, vineri, ca peste zece kilograme de carne etichetata ca "vrabioara de vita" de la firma din Blaj au ajuns, anul trecut, la o pensiune din Sibiu, insa nu se poate spune ca produsul era "falsificat", nefiind facute verificari, intrucat la momentul respectiv nu exista suspiciunea vanzarii carnii de cal cu eticheta falsa.

Societatea din Blaj care a livrat carne de cal etichetata ca fiind de vita, Ady Salve, a fost infiintata in anul 2001. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice, societatea are ca profil Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare), are opt angajati si a avut in 2011 o cifra de afaceri de 2.168.790 de lei si un profit de circa 100.000 de lei.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Ady Salve ii are ca asociati pe Adrian Ioica, cu 80 la suta din capitalul social, care este si administratorul societatii, si pe Alina Simona Ioica, cu 20 la suta. La jumatatea lunii ianuarie, autoritatile irlandeze au depistat carne de cal in produse congelate care ar fi trebuit sa contina vita, comercializate in Marea Britanie si Irlanda.

Furnizorul carnii pentru aceste produse, compania franceza Spanghero, a indicat ca a luat carnea din doua abatoare din Romania - Doly Com din Botosani si CarmOlimp din Brasov. Verificarile desfasurate de autoritatile Romane au aratat ca, din cele doua abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect.

Totodata, ancheta din Franta a relevat ca societatea Spanghero se face vinovata de schimbarea etichetelor. Intre timp, a fost descoperita carne de cal in produse ce trebuiau sa contina vita, conform etichetarii, in intreaga Europa.

CITITI SI:

Autoritatile au descoperit carne de cal, etichetata drept carne de vita, intr-un depozit din Romania

O firma din Ungaria a exportat in Suedia carne de porc, vanduta drept carne de vita

Trei constanteni au furat doi magari, i-au transat si i-au vandut drept carne de vita

Autoritatile sanitare au descoperit carne de cal in lasagna vanduta in Slovenia

Patronatele vor daune pentru prejudicul de imagine din scandalul carnii de cal. Ce masuri va lua CE

Compania Nestle retrage din Spania si Italia doua produse care contin carne de cal

The Guardian: Guvernul britanic a fost avertizat in urma cu doi ani pe tema carnii de cal

Scandalul carnii de cal se extinde: Britanicii au gasit carne contaminata cu substante periculoase

Ponta, la CNN: Prima reactie in cazul carnii de cal sa nu fie supararea, dar trebuie sanctiuni dure

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
IKEA a retras temporar chiftelutele din meniu in Romania, dupa ce in Cehia s-a gasit carne de cal
IKEA a retras temporar chiftelutele din meniu in Romania, dupa ce in Cehia s-a gasit carne de cal

Scandalul carnii de cal a ajuns si la Ikea. Unul dintre cei mai mari retalieri din Romania a decis sa scoata temporar de la vanzare, din magazinul de la Bucuresti, chiftelutele suedeze.

Cehia: A fost gasita carne de cal in chiftelutele de la IKEA. Reactia reprezentantilor din Romania
Cehia: A fost gasita carne de cal in chiftelutele de la IKEA. Reactia reprezentantilor din Romania

Inspectorii sanitari din Cehia au descoperit carne de cal in chiftelutele de la IKEA. 

Medici veterinari: Cele 922 de kilograme de carne descoperite in lacul Tarnita ar fi de cal
Medici veterinari: Cele 922 de kilograme de carne descoperite in lacul Tarnita ar fi de cal

Medicii veterinari sunt convinsi ca toata carnea gasita pe malul lacului Tarnita, din Cluj, este de cal. Autoritatile nu stiu inca de unde provine aproape o tona de carne.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.