Filmul scandalului de la Spitalul Foişor. De ce s-a făcut evacuarea noaptea
Situația limită de la terapie intensivă, acolo unde România riscă să rămână fără paturi pentru bolnavii de COVID în stare gravă, dar și râca dintre responsabili au dus la un episod jenant.
Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală a fost transformat în unitate COVID, iar pentru asta peste 100 de pacienți au fost fie transferați, fie trimiși acasă, la 9 seara.
În plin haos, oamenii și rudele lor și-au manifestat nemulțumirea. Cele mai dure reacții au venit din partea unor protestatari, care s-au îmbrâncit cu jandarmii. Acuzațiile la adresa autorităților curg și la această oră.
„De ce îi mutați? De ce? De ce sunteți părtași la mizeria asta? De ce sunteți părtași la mizeria asta?”.
În jurul orei 21, cei 100 de pacienți au fost scoși, pe rând, din spital. 24 dintre ei au mers cu ambulanțele către alte unități. Alții au fost externați și trimiși acasă, chiar dacă unii dintre ei doar ce trecuseră prin operații.
Mulți erau recent internați și își așteptau rândul la intervenții chirurgicale. Toate au fost anulate, pentru moment.
„- Azi de dimineață a venit.
- Operat?
- Nu, nu e operat că n-a mai apucat.
- Nu ați primit informații?
- Nu, nu am primit informații, nu am primit nimic”.
Scandalagiu: ”De unde știți că pleacă neforțat?”
Haosul externării nocturne, făcute în grabă, a fost dublat un protest inițiat de indivizi fără legătură cu cei din spital. Dar care au încercat să blocheze accesul.
„Fără violență! Fără violență! Fără violență!”.
„- Gata! Pe aici nu se trece! Pe aici nu se trece! Gata!
- Domnule, a venit un cetățean să-și ia pacientul de aici!
- Păi, nu-l lăsăm că este forțat să plece!
- Dar de unde știți dumneavoastră?
- Pentru că au spus ei. Aici e spital.
- Lăsați omul să-și ia familia!
- Dar de unde știți că pleacă neforțat?”.
După câteva ore, scandalul s-a stins. Iar operațiunile de transfer au fost duse la bun sfârșit. Sâmbătă, autoritățile au început utilarea unității medicale, în vederea transformării ei în spital Covid.
Este ora 1 și jumătate, strada de lângă spitalul Foișor a fost închisă de o mașină de la politie. Un camion de la pompieri a adus câteva cutii care vor fi introduse în spital. În aceste cutii se afla echipamente medicale, dar și măști pentru circuitele din interiorul spitalului.
Operațiunea s-a făcut din stradă, deși există o rampă noua, special amenajată.
De altfel, și prima internare a unei persoane infectate cu SARS-COV-2 s-a făcut cu stângăcie. Autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă SMURD a intrat la limită în curtea extrem de îngustă a spitalului.
Cum s-a ajuns la această evacuare haotică și de ce noaptea?
Spitalul Foișor a fost trecut, de acum o săptămână, pe lista unităților care ar putea deveni suport COVID în cazul unei crize. Conducerea instituției - mai precis, directorul Cristian Stoica - s-a opus - iar lucrurile au rămas în aer.
Stoica a susținut că nu este un spital de urgență, nu are decât tura de dimineață pentru laboratorul de analize medicale și, în fine, nu se pot face radiografii și tomografii decât în prima parte a zilei.
”NU este un spital de urgență, NU are decât tura de dimineață la laboratorul de analize medicale, NU are funcționare radiologie și CT-scan decât în prima parte a zilei".
"Este un spital monospecialitate ortopedie, dar nu pentru profil virusologic de Covid".
Numărul bolnavilor care au nevoie de îngrijire la ATI a crescut alarmant în ultima săptămână. Sună macabru, însă doar decesele mai duc, în acest moment, la eliberarea paturilor.
Înaintea scandalului de vineri, erau ZERO unități ATI disponibile în București și doar câteva prin țară.
O evidentă situație de criză, în care primăria, Ministerul Sănătății și Direcția pentru Situații de Urgență au decis să se folosească de unitatea de Ortopedie.
Calculele erau simple: apăreau 26 de paturi terapie intensivă noi, șase medici specializați și 200 de paturi cu oxigen. Ordinul a fost semnat de Raed Arafat și avizat de Ministerul Sănătății. Doar că directorul spitalului, Cristian Stoica, a întârziat procedurile, conform viceprimarului Horia Tomescu.
MS: ”Modul în care a decurs evacuarea este regretabil”
Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: ”Ordinul trebuia semnat de manager, acest lucru s-a întâmplat cu dificultate. Nu știu care sunt argumentele logice pentru care dumnealui nu a vrut să semneze acest ordin".
Raed Arafat, secretar de stat MAI: "De ce s-a făcut un cursul nopții? Unu, pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv. În al doilea rând, dacă noi așteptam evacuarea până dimineață însemnă că nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după masă”.
Cristian Stoica nu a dat explicații pentru lipsa de reacție care a dus la mutarea pacienților abia seara. Ne-a trimis către șefii săi din primărie, care, la rândul lor, au refuzat să comenteze situația.
Ministerul Sănătății a reacționat pe Facebook.
"Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate".
Și Colegiul Medicilor a criticat cele întâmplate. Important este că Spitalul Foișor va deveni, în câteva ore, unitate suport-covid, care va functiona 24 de ore din 24.
Pe lângă echipamente, vor fi aduși și medici care să sprijine activitatea.
Evaluarea spitalului de către DSP a început în jurul orei 12.00.
Oana Nicolescu, DSP București: ”Am organizat imediat o echipă formată din doi medici. Colegii au intrat pe la un 12 în spital și au ieșit în jur de 6-7 seara, cam atât durează avizarea unui spital”.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, raed arafat, scandal, evacuare, spitalul foisor,
Dată publicare:
10-04-2021 20:41