Reacția Colegiului Medicilor București în scandalul Foișor: „Această situație reprezintă o pată pe sistemul de sănătate”

Dată publicare: 10-04-2021 12:07
Dată actualizare: 10-04-2021 13:23


spital foisor

Președintele Colegiului Medicilor București a reacționat la evacuarea bolnavilor din Spitalul Foișor, pentru a fi transformat în spital COVID.

 

„Această situație reprezintă o pată pe sistemul de sănătate și sporește neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc și în sistemul sanitar în general” a spus prof. dr. Cătălina Poiană.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, critică modalitatea de punere în practică a deciziei de închidere a spitalului de ortopedie Foișor din București, cu transferul și evacuarea bolnavilor deja internați, pentru ca unitatea să fie transformată într-una de suport COVID. Nu decizia în sine e problema, ci modul în care a fost implementată, explică reprezentanta Colegiului Medicilor într-un comunicat.

„Nu discutăm acum decizia luată în cazul Spitalului Foișor în această perioadă de criză, ci modul de implementare!
Situația pacienților evacuați în noapte de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” reprezintă un caz extrem de regretabil.
Chiar dacă contextul epidemiologic din București a impus această decizie dificilă, consider anormal ce s-a întâmplat, iar această situație reprezintă o pată pe sistemul de sănătate și sporește neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc și în sistemul sanitar în general.
Înțeleg și știu că situația este extrem de dificilă cu numărul de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 în București, dar dacă soluția analizată a fost cea de evacuare a Spitalului Foișor, evacuarea trebuia mult mai bine gestionată și coordonată de toți cei implicați în această procedură.

În perioada în care ne aflăm este extrem de important să creștem încrederea românilor în sistemul medical, nu să trezim suspiciuni cauzate de emoții colective după ce vedem pacienți transferați în salvări și mașini personale, unii abia operați, transportați prin mijlocul unor protestatari în miezul nopții” a transmis prof dr. Cătălina Poiană.

Reprezentanta medicilor din Capitală spune însă că situația regretabilă nu trebuie să fie exploatată politic.

„Pe de altă parte, adresez și un apel la politicieni să lase declarațiile politice și să nu folosească un astfel de episod dramatic și dificil în mod populist, ci să se implice fiecare în dezvoltarea de soluții concrete care să ajute real sistemul medical românesc.
Ca medic și președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București mesajul meu este clar:
Pacienții, indiferent de afecțiunea de care suferă, au nevoie de acces echitabil la serviciile medicale necesare, iar drepturile pacienților trebuie respectate.
Medicii și personalul medical au nevoie de încrederea și respectul populației, dar și de politici publice de sprijinire a sistemului medical, mai ales în această perioadă extrem de dificilă.”

 

Evacuare cu scandal la Spitalul Foișor, vineri seară

 

Peste 100 de pacienţi au părăsit cu scandal Spitalul Foișor din Capitală, vineri seară, după ce unitatea medicală a fost transformată în spital COVID.

Disperaţi că nu mai au locuri la ATI pentru cei în stare gravă, oficialii din sănătate au fost nevoiţi să ia decizii într-un timp scurt. Vineri dimineaţă, soluția a fost transmisă conducerii spitalului, iar în jurul orei 21 oamenii internaţi erau scoşi din unitatea medicală.

Spiritele s-au încins după sosirea mai multor protestatari care au blocat poarta unităţii sanitare şi s-au îmbrâncit cu jandarmii. Scandalul s-a terminat la fel de brusc cum a început. Ultimii pacienţi au fost evacuaţi în linişte, pentru că manifestanţii plecaseră între timp.

La Spitalul Foişor sunt 26 de locuri la ATI şi 200 de paturi cu oxigen, care vor fi ocupate de acum de bolnavii infectaţi cu SARS-COV-2.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO