Festivaluri de carte, film și muzică, anulate sau amânate din cauza coronavirusului

×
Codul embed a fost copiat

Prelungirea stării de urgență a dus la amânarea sau chiar anularea unor importante evenimente culturale.

Organizatorii Bookfest au anuțat că Salonul Internațional de Carte nu va mai avea loc anul acesta, iar Festivalul de Teatru de la Sibiu s-a mutat online.

Măsuri au luat și organizatorii Tiff, care au decis să amâne evenimentul, dar și autoritățile din Reșița și Timișoara, care au anulat mai multe spectacole culturale și au folosit banii pentru dotarea spitalelor cu aparatură necesară în lupta cu COVID-19.

Bookfest, anulat pentru prima dată în istorie

 

Cel mai important salon de carte din România a fost anulat anul acesta pentru prima dată în istorie. Peste 150 de expozanți, edituri și autori independenți, erau așteptați la eveniment.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor și organizator Bookfest: „Această criză sanitară care va duce către o criză economică profundă ne-a silit să luăm această măsură pentru că nu credem că de la jumătatea lui mai până la sfârşitul lunii, când aveam noi programat Bookfest-ul, va fi suficient pentru ca oamenii să poată ieşi în siguranţă pe stradă şi cu atât mai mult să se adune în număr mare, așa cum se intâmpla la Bookfest.”

Reporter:Ce înseamnă anularea acestui eveniment pentru edituri?”

Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor și organizator Bookfest: „E încă o lovitură foarte dură pe care o încasează editurile după închiderea librăriilor. Să nu uităm că librăriile din România sunt închise în totalitate. Asta înseamnă că piaţa de carte s-a prăbuşit cu două treimi.”

Vânzările de carte din România se fac în regim de consignație.

Asta înseamnă că în luna martie, editurile au încasat ce s-a vândut în noiembrie și decembrie.

Îngrijorător este faptul că încasările s-au oprit de la jumătatea lunii martie, odată cu declararea stării de urgență și închiderea librăriilor din toată țara, iar în momentul ăsta nu mai ajung bani nici la edituri, dar nici la autori, ilustratori sau tipografii, pentru că este blocată și producția de noi cărți.

Piața de carte este susținută momentan de vânzările online, care s-au păstrat la același nivel. Vor există, însă, pierderi și în alte domenii.

Festivalul Internațional de Film Transilvania, amânat

 

Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Cluj a fost amânat. Nu a fost anunțat însă pentru când e reprogramat.

Tudor Giurgiu, președinte TIFF: „Noi suntem hotărâţi să-l facem, să-i găsim o formulă adaptată la vremurile pe care le trăim, vom proiecta filme online, vom avea evenimente, vom intra live cu regizori, vom folosi platforma TIFF ulimited, pe care am lansat-o anul trecut. Va fi o ediție de sacrifiu, dar m-aş bucură măcar s-o putem face. Cel mai complicat e cu stabilitatea financiară.”

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc online

 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va avea în acest an o ediție online. Cele peste 500 de evenimnte care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, vor fi reprogramate pentru 2021, între 12-21 iunie.

Festivalul Diskoteka, amânat până în luna septembrie

 

Și-au schimbat, însă, planurile și cei din vestul țării. Diskoteka, cel mai mare festival dedicat muzicii anilor 80' - 90' trebuia să aibă loc în perioada 1-3 mai și a fost amânat pentru 18-20 septembrie, iar primăria din Reșița a anulat evenimentele locale și a folosit banii pentru dotarea spitalului dn oraș cu aparatură necesară.

Ioan Popa, primar Reșița: „Am luat un aparat PCR, realtime PCR cu vreo 60.000 de euro, am mai luat, ni s-a solicitat de la spital, un aparat de radiologie mobilă pentru a nu fi transportați în incinta spitalului pacienții COVID”.

Primul mare festival din România care a fost anulat din cauza pandemiei este, însă, Awake Festival, care ar fi trebuit să aibă loc între 14-16 august, pe domeniul Teleki din Gornești, Mureș.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
A mers cu verișorii să se tundă, dar au murit pe drum din Argeș, în mașina distrusă. O roată a ajuns la 70 m distanță
A mers cu verișorii să se tundă, dar au murit pe drum din Argeș, în mașina distrusă. O roată a ajuns la 70 m distanță

Viteza și lipsa experienței la volan au făcut victime pe un drum din județul Argeș. Un șofer de 19 ani, dar și un pasager de 15 ani au murit, după ce mașina în care erau a ajuns într-un sanț.

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un animal sălbatic. Recomandările salvamontiştilor
Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un animal sălbatic. Recomandările salvamontiştilor

Salvamontiştii din Braşov le oferă turiştilor zece sfaturi pentru situaţiile în care aceştia s-ar întâlni cu un animal sălbatic.

Noul vicepremier sârb este Aleksandar Vulin, fost șef peste serviciile secrete. Ce spunea când a demisionat
Noul vicepremier sârb este Aleksandar Vulin, fost șef peste serviciile secrete. Ce spunea când a demisionat

Noul vicepremier sîrb este de joi fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, Aleksandar Vulin. Fostul spion întreţine legături cu Kremlinul şi este vizat de sancţiuni americane.

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani
Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi
Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi

Joe Biden a abordat, pentru prima oară, subiectul sensibil al protestelor studențești pro-palestiniene. Acesta a declarat că „ordinea este pe primul loc” și că va proteja mereu dreptul americanilor la liberă exprimare.