Festivaluri de carte, film și muzică, anulate sau amânate din cauza coronavirusului

Dată publicare: 08-04-2020 20:54
Dată actualizare: 08-04-2020 21:07


Prelungirea stării de urgență a dus la amânarea sau chiar anularea unor importante evenimente culturale.

Organizatorii Bookfest au anuțat că Salonul Internațional de Carte nu va mai avea loc anul acesta, iar Festivalul de Teatru de la Sibiu s-a mutat online.

Măsuri au luat și organizatorii Tiff, care au decis să amâne evenimentul, dar și autoritățile din Reșița și Timișoara, care au anulat mai multe spectacole culturale și au folosit banii pentru dotarea spitalelor cu aparatură necesară în lupta cu COVID-19.

Bookfest, anulat pentru prima dată în istorie

 

Cel mai important salon de carte din România a fost anulat anul acesta pentru prima dată în istorie. Peste 150 de expozanți, edituri și autori independenți, erau așteptați la eveniment.

Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor și organizator Bookfest: „Această criză sanitară care va duce către o criză economică profundă ne-a silit să luăm această măsură pentru că nu credem că de la jumătatea lui mai până la sfârşitul lunii, când aveam noi programat Bookfest-ul, va fi suficient pentru ca oamenii să poată ieşi în siguranţă pe stradă şi cu atât mai mult să se adune în număr mare, așa cum se intâmpla la Bookfest.”

Reporter:Ce înseamnă anularea acestui eveniment pentru edituri?”

Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor și organizator Bookfest: „E încă o lovitură foarte dură pe care o încasează editurile după închiderea librăriilor. Să nu uităm că librăriile din România sunt închise în totalitate. Asta înseamnă că piaţa de carte s-a prăbuşit cu două treimi.”

Vânzările de carte din România se fac în regim de consignație.

Asta înseamnă că în luna martie, editurile au încasat ce s-a vândut în noiembrie și decembrie.

Îngrijorător este faptul că încasările s-au oprit de la jumătatea lunii martie, odată cu declararea stării de urgență și închiderea librăriilor din toată țara, iar în momentul ăsta nu mai ajung bani nici la edituri, dar nici la autori, ilustratori sau tipografii, pentru că este blocată și producția de noi cărți.

Piața de carte este susținută momentan de vânzările online, care s-au păstrat la același nivel. Vor există, însă, pierderi și în alte domenii.

Festivalul Internațional de Film Transilvania, amânat

 

Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Cluj a fost amânat. Nu a fost anunțat însă pentru când e reprogramat.

Tudor Giurgiu, președinte TIFF: „Noi suntem hotărâţi să-l facem, să-i găsim o formulă adaptată la vremurile pe care le trăim, vom proiecta filme online, vom avea evenimente, vom intra live cu regizori, vom folosi platforma TIFF ulimited, pe care am lansat-o anul trecut. Va fi o ediție de sacrifiu, dar m-aş bucură măcar s-o putem face. Cel mai complicat e cu stabilitatea financiară.”

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc online

 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va avea în acest an o ediție online. Cele peste 500 de evenimnte care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, vor fi reprogramate pentru 2021, între 12-21 iunie.

Festivalul Diskoteka, amânat până în luna septembrie

 

Și-au schimbat, însă, planurile și cei din vestul țării. Diskoteka, cel mai mare festival dedicat muzicii anilor 80' - 90' trebuia să aibă loc în perioada 1-3 mai și a fost amânat pentru 18-20 septembrie, iar primăria din Reșița a anulat evenimentele locale și a folosit banii pentru dotarea spitalului dn oraș cu aparatură necesară.

Ioan Popa, primar Reșița: „Am luat un aparat PCR, realtime PCR cu vreo 60.000 de euro, am mai luat, ni s-a solicitat de la spital, un aparat de radiologie mobilă pentru a nu fi transportați în incinta spitalului pacienții COVID”.

Primul mare festival din România care a fost anulat din cauza pandemiei este, însă, Awake Festival, care ar fi trebuit să aibă loc între 14-16 august, pe domeniul Teleki din Gornești, Mureș.


VIDEO PROTVPLUS.RO