Festivalul sarmalelor de la Salonta a aduna zeci de mii de pofticioși
Au sfârâit ceaunele şi 25 de mii de sarmale s-au fiert la foc mic, la Salonta, în Bihor, la un festival de la care pofticioşii vor regreta că au lipsit.
Festivalul sarmalelor a fost reluat după doi ani de pandemie şi mai mulţi bucătari s-au întrecut în reţete gustoase, hotărâţi să nu-i lase pe vizitatori să plece de acolo altfel decât ghiftuiţi!
Cu cântec, joc şi voie bună - aşa s-a desfăşurat Festivalul sarmalelor de la Salonta. 11 echipe de bucătari iscusiţi şi-au pus la bătaie secretele culinare, ca să prepare cele mai bune sarmale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Concurent: "Condimentele care le băgăm, toate naturale, din grădina noastră. Sun împachetate în foi de viță, avem și în varză murată".
Bucătăreasă: "Ooo, am învățat, când eram mică, de la mama mea. Nu vă spun decât cimbru măcinat."
Concurenţă serioasă le-a făcut şi o echipă de peste graniţă, formată din mai multe bucătărese din comună Micherechi, unde locuiește o importantă comunitate de români.
Bucătărese: "La noi, la Micherechi, așa se face”.
Reportee: Care-s mai bune sarmalele, românești sau ungurești?
Bucătărăse: ”Oricare, oricare. Nouă ne place și cele românești și cele ungurești."
Foarte important este şi cum menții focul sub ceaun, spun gospodinele.
Pofticioșii au tot dat târcoale ceaunelor aburinde, pregătiţi de înfulecat.
Client: "Abia aștept să gust prima sarmală, și stau aci, când se termină”.
Festivalul sarmalelor de la Salonta a ajuns anul acesta la cea de-a 12-a ediţie.
Ioan Sala - organizatorul festivalului: "Din cauza pandemiei, doi ani am fost un pic în așteptare. Dar am reluat această frumoasă activitate. Vreo 8000 de sarmale fac concurenții, ei au, în fiecare ceaun, câte 800-1000 de sarmale".
Alte 16.000 de sarmale au fost pregătite de organizatori, astfel încât să guste toată lumea.
Anul acesta, evenimentul a avut și un scop caritabil. A fost organizată o tombolă, iar banii strânşi vor fi folosiți pentru finalizarea centrului de ajutor pentru copii cu probleme, al fundației fostului fotbalist Mihai Neșu.