Fenomenul "nomazilor digitali" a luat amploare în România. Autoritățile introduc vize de liber profesioniști
România devine tot mai atractivă pentru străinii care locuiesc aici, în timp ce lucrează de la distanță pentru companii din alte țări.
Se numesc "nomazi digitali", iar specialiștii în resurse umane vorbesc despre un fenomen care a luat amploare în pandemie. Pentru ei, autoritățile vor introduce vize de liber profesioniști, adică permise speciale de şedere de lungă durată. Cei care vor beneficia de ele, vor plăti taxe.
Pandemia a mutat multe joburi în online iar acest mod de lucru a devenit o șansă pentru unii angajați să se mute în alte țări. De regulă, sunt căutate acele state unde traiul zilnic este mai ieftin și mai atrăgător în raport cu veniturile care rămân la nivelul țărilor de origine. Așa a apărut conceptul de "nomad digital", recunoscut la nivel uniunii europene.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Și la noi în țară există "nomazi digitali". Vin la noi pentru că este mult mai rentabil să locuiască aici, în timp ce lucrează de la distanță.
România poate fi avantajoasă pentru "nomazii digitali". Suntem una dintre țările cu cel mai rapid internet din Europa, ceea ce pentru un lucrători în IT, de exemplu, este excelent. Apoi, costul vieții la noi este mult mai mic, în comparație cu alte țări. Chiriile sunt mai ieftine, mâncarea și băutură din magazine și restaurante costă mai puțin, iar activitățile recreative, cum sunt excursiile, costă mai puțin, în comparație cu alte țări.
Deocamdată acești lucrători veniți în Romania nu sunt înregistrați. În alte tari, aceștia au nevoie de o așa numita viza pentru liber profesioniști care vă fi disponibila și la noi.
Cei care vor aplica pentru viza ar trebui să aibă o dovadă că au unde locui, au o asigurare medicală, documente de angajare sau o firmă înregistrată în străinătate şi câştigă cel puţin cât este salariul mediu în România.
Diana Buzoianu, inițiatorul legii: „Există grupuri și comunități gestionate de ani de zile de 'nomazi digitali' care vor să vină în Romania. Am postat deja faptul că a făcut pași cu privire la adoptarea vizei de nomazi digitali și deja exista un feedback foarte pozitiv, oameni care ne întreabă daca deja vor putea să își depună dosarul. Din 2022 o să îi avem aici în țară”.
Acești nomazi digitali aduc un plus economiei românești. Muncitorii din Uniunea Europeană, spre exemplu, după o ședere mai lungă de șase luni, vor fi obligați să își declare rezidența fiscală la noi, deci vor plăti și ei taxele și impozitele noastre.
"Nomazi digitali" avem și noi - români care locuiesc în alte țări, deși lucrează pentru companii de aici.