România, printre țările europene cu cea mai rapidă creștere a infectărilor. Tot mai multe persoane se vaccinează cu booster
În doar 24 de ore, România a înregistrat o dublare a cazurilor noi de COVID-19. 8.800 de oameni au aflat marți, că au un test pozitiv.
Chiar ministrul Sănătății anunță că avem cea mai rapidă creștere a îmbolnăvirilor din Europa. La rândul lor, reprezentanții OMS se așteptă ca în următoarele săptămâni, jumătate din populația continentului să se infecteze pentru că noua tulpină Omicron este extrem de contagioasă.
Marți, în România, autoritățile au confirmat o creștere fulminantă a infectărilor. 8.861 de persoane au fost confirmate cu visurul sars cov 2. Deja peste 3 mii de oameni sunt în spital, între care 415, la terapie intensivă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru că lucrurile se precipită, responsabilii vorbesc despre testări rapide la medicul de familie, centre de evaluare și introducerea unor antivirale în farmacii.
Alexandru Rafila, minitrul Sănătății: „E una dintre cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment, din punct de vedere al ratei bazale de reporducere al infecției. Avem un salt săptămânal, a crescut cam de 1,5 ori. În farmacii nu putem să punem în vânzare decât medicamente recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir, un medicament antiviral care să scurteze cu două trei zile durata bolii, dar nu influențează riscul de deces și, totodată, este foarte toxic."
În acest moment, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în România, vorbim deja despre transmitere comunitară susținută a variantei Omicron. Analizele de laborator confirmă aproape 300 de infectări cu noua tulpină. 65% sunt persoane vaccinate. Medicii se tem că vom ajunge la un milion de bolnavi.
Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS: „Sunt foarte îngrijorat că odată ce varianta vine în est, vom vedea un impact major în țările în care rata de vaccinare este mică. Reiterez că vaccinurile aprobate continuă să ofere protecția necesară, inclusiv pentru Omicon."
Reprezentanții companiei Pfizer au anunțat că vaccinul împotriva variantei Omicron va fi disponibil din martie.
Până acum, tulpina Omicron, care s-a dovedit extrem de contagioasă a venit cu simptome mult ușoare față de varianta Delta.
Valeria Herdea, medic de familie: „Au venit adulți care au devenit pozitivi și, din păcate, acolo la întreaga familie s-a înregistrat aceaași stare. Familii în care părinții nu au fost vaccinați și nici copiii nu au fost protejați și asistăm, se pare, la o creștere a acestui gen de situații. Noi vedem acum repercusiuni faptului că o mare parte din populație nu e vaccinată."
Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei: „Încep să fie din ce în ce mai mulți. Reamintesc că medicamentele noi care s-au introdus pe piață au utilitate numai dacă sunt administrate în primele zile de boală, deci pacienții trebuie să ne sune pentru orice simptom, mai ales pacienții cu boli respiratorii, diabet etc."
Numărul mare de cazuri duce și la creșterea ratei de incidență. În toată țara sunt 171 de localități cu incidența mai mare sau egală cu 3.
În Capitală, rata de infectare a ajuns marți la 2,97. Ne despart doar trei procente de scenariu roșu, motiv pentru care miercuri se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a stabili restricțiile care se vor aplica pentru București.
Marți am depășit pragul de 8 milioane de vaccinați cu cel puțin o doză.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, omicron, bilant coronavirus, persoane infectate,
Dată publicare:
11-01-2022 20:08