Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi


Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 20:41
Data publicarii: Joi 17 Ianuarie 2019 18:41
Categorie: Stiri actuale

Elevii de la şcolile de şoferi nu se grăbesc să înveţe şi legislaţia rutieră. Doar 30 % dintre cei înscrişi la examen promovează proba teoretică spun poliţiştii cu îngrijorare.

Unii instructori declară că mulţi candidaţi învaţă mecanic doar chestionarele - o greşeală care le poate fi fatală în trafic.

Candidat "Am picat. Doar 21 de puncte"
Candidat: ”N-am luat!”
Candidat: "Asta e! Data viitoare"

Nu a fost o zi cu ghinion la Direcția de Permise de Conducere din Bucureşti, ci mai de grabă una obişnuinţă. În medie, din 10 candidaţi care intră în sala de examen, doar 3 reuşesc să treacă testul grilă.

Poliţiştii spun că numărul celor care mai reuşesc să promoveze examenul teoretic a scăzut dramatic, de la 50% în anul 2017, la doar 30% anul trecut. Nu este însă o problemă pentru mulţi candidaţi fiindcă aceştia pot repeta examenul la nesfârşit, după 15 zile şi fără nicio taxă în plus.

Subcomisat Popescu Rodica, purtător de cuvânt DRPCIV : "Slabă pregătire a condidaților, în ceea ce priveşte regulile de circulaţie. Avem candidaţi care se prezintă de 7-8 ori."

Se întâmplă asta pentru că mulţi învaţă pe de rost întrebările şi răspunsurile, fără să mai citească şi legislaţia. Iar problemele se pot vedea în trafic, spun instructorii de condus defensiv.

Candidat picat: "Am făcut grile în fiecare zi"

Sorin Ene, instructor condus defensiv: "Sunt săli de legislaţie rutieră care din păcate sunt mai tot timpul goale. Aceste statistici ne îngrijorează pentru că ne gândim la cei care promovează examenul la limită şi ar trebui să pună în practică acele cunoştinţe dobândite."

Explicaţiile profesorilor de legislaţie sunt vitale, spun instructorii. 24 de astfel de ore sunt obligatorii pentru a termina şcoala de şoferi.

Laurenţiu Marin, instructor auto: "Dacă nu înţelegi teoria, lucuruirle devin complicate în trafic. Când eşti în maşină ai foarte puţin timp de decizie. Şi ajungi ca într-o astfel de intersecţie mare şi nu ştii cum să interpretezi semnele."

Ion Samson, profesor de legislaţie: "Exista tendinţa asta spre ucenicie, să se înveţe lucurile din mers şi omul spune că lasă că trebuie să mă descurc la practică, în rest văd eu."

Datele Comisiei Europene arată că în România cele mai multe accidente rutiere sunt provocate de şoferii tineri începători, care au cel mult 25 de ani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO