Femeia care a mers pe o plajă aglomerată din Eforie Nord, deși se simțea rău, are Covid-19
O anchetă epidemiologică de amploare are loc în Eforie Nord, după ce testele au confirmat că femeia din Suceava, luată marți de pe plajă cu ambulanţa, este infectată cu SARS-CoV-2.
Trebuie găsiţi de urgenţă toţi ce, care au intrat în contact cu tânăra - pentru că altfel, dacă şi ei s-au infectat, pot răspândi mai departe boala. S-a întâmplat deja în masivul Cehlău, unde turişti infectaţi cu coronavirus au dus virusul la cabana Dochia.
Pe plaja din Eforie Nord - de unde a fost preluată femeia de 28 de ani din Suceava, confirmată acum cu COVID-19 - Direcţia de Sănătate Publică a început mai multe anchete.
Două zile, bolnava a făcut plajă şi s-a plimbat prin zonă, deşi avea simptome, aşa că ar trebui găsiţi toţi cei care au intrat în contact cu ea. Deocamdată se ştie doar de rudele ei şi de echipajele care i-au dat primul ajutor când a simţit că nu mai poate să respire şi avea febră.
La terase, în hotelul în care s-a cazat şi pe malul mării, sunt zeci de oameni cărora este posibil ca femeia să le fi transmis virusul. Grav este şi că ai ei - până să afle că este infectată - au fost văzuţi că se plimba prin staţiune, deşi li s-a recomandat să se izoleze.
Cristina Mihaela Schipor, director DSP Constanța: "O echipă de doi inspectori, i-am trimis acum la locaţia unde doamna a fost cazată să identificăm persoanele cu care a venit în contact. Vor avea decizia de carantinare. Vor trebui să plece acasă."
Turişti aflaţi în vacanţă - infectaţi cu COVID-19 - au dus virusul şi la cabana Dochia - în masivul Ceahlău. Şase din cei zece angajaţi de acolo au fost confirmaţi cu boala. Sunt oameni care nu au mai coborât de pe munte în ultimele zile.
George Chiriac, administratorul cabanei: "Unii turişti care nu respectă regulile au urcat şi ne-au îmbolnăvit echipa."
Vlad Cojocaru, reprezentant grup de firme: "Avem la dispoziţia turiştilor şi măşti de protecţie şi dezinfectat, dar nu putem să îi forţăm. Mesele au fost sudate ca să stea câte patru persoane, am descoperit că anumiţi turişti le-au rupt doar să stea cât mai mulţi la o masă."
Un focar de boală poate să apară oricând şi în Parcul Naţional Apuseni. Lipsesc grupurile sanitare, iar oamenii se înghesuie pe munte - fără să ţină cont de reguli.
Mircea Petrescu, salvamont Salvespeo Bihor: "Pe traseele care au amenajări tehnice, adică lanţuri şi cabluri, se fac cozi şi ambuteiaje."
În România, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1.409 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. 32 dintre românii care aveau boala s-au stins şi grav este că încă 480 sunt la terapie intensivă.
De la începutul crizei sanitare - în România - peste 3.100 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.