A mers pe o plajă aglomerată din Eforie Nord deși se simțea rău. Ce au constatat medicii
O femeie a stat două zile la plajă, deşi se simţea rău. Abia marți, când nu a mai putut să respire şi avea febră, a cerut ajutor, moment în care s-a declanşat alerta de coronavirus.
Este o întâmplare care ar trebui să-i pună, pe gânduri pe toţi, care merg în această perioadă pe litoralul Marii Negre în zonele, extrem de aglomerate.
Femeia în vârstă de 28 de ani era la plajă, în cea mai aglomerată zonă din Eforie Nord. A mers pe litoral cu soţul, copiii, mama şi sora ei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De duminică - atât ea cât şi sora - au început să se simtă rău. Marți, ea a acuzat probleme de respiraţie şi când a ajuns la cortul de prim ajutor - cei de acolo au constatat că are febră. A fost momentul în care s-a declanşat alerta de coronavirus.
Ana Maria Stoica, ISU Dobrogea: "Întrucât prezenta simptome specifice infectării cu noul coronavirus, a fost solicitat în sprijin un echipaj de prim ajutor care a venit şi a transportat pacientă la spitalul de boli infecţioase din constantă."
Femeia a fost testată în spital şi aşteaptă rezultatul. Direcţia de Sănătate Publică urmează să îi indentifice pe toţi cei care au intrat în contact cu ea.
Pe litoral, riscul de infectatre cu COVID-19 este ridicat - spun cei mai mulţi dintre specialişti.
Acum două săptămâni, 13 tineri din Vaslui au fost confirmaţi cu coronovirus după ce au mers în Costineşti la o petrecere de majorat. Au luat boala de la o prietenă care avea virusul - dar a plecat la mare înainte să primească rezultatul testului pentru COVID-19.
Câteva zile mai târziu, alţi 40 de tineri din Dâmboviţa - care erau în vacanţă în Costineşti - au fost trimişi acasă de DSP după ce unul dintre ei a fost confirmat cu coronavirus.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a cerut din nou românilor să respecte regulile.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Această pandemie nu se tranşează în spitale. Această pandemie se tranşează în prespital, acolo unde avem o transmitere accentuată şi unde avem şi un număr de cazuri. Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic, care a fost mai agresivă decât primul val. Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă".
În ultimele 24 de ore, 1.014 de romani au fost confirmaţi cu COVID - 19 iar 45 au fost ucişi de virus. 479 sunt internaţi la terapie intesiva.
Ultimul focar major a apărut într-un cămin pentru persoane cu dizabilităţi din Filliasi - Dolj. Poliţia a deschis dosar penal pentru zădarniciarea combaterii bolilor, după ce 86 de persoane de acolo s-au infectat cu Covid-19.
Jean Pargaru, epidemiolog DSP: "Am constatat cantităţi insuficiente de echipament de protecţie şi substanţe biocide, mai mult ca sigur nerespectarea personalului a spălatului pe mâini după fiecare operaţiune şi de asemenea nerespectarea măsurilor de distanţare socială."
Sunt probleme şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului din Bihor. Instituţia a fost închisă iar angajaţii trimişi în izolare după ce şeful lor a fost confirmat cu boala.
Adela Bazaliu, comisar OPC Bihor: "Informaţii legate de felul în care el s-a infectat, nu avem. Toate persoanele care au fost la sediu săptămâna trecută au încercat să se izoleze la domiciliu, aşteptând să fie contactate de DSP Bihor."
Un focar de coronavirus a fost descoperit şi în Iaşi - într-un centru de servicii sociale. Şase pacienţi de acolo au fost confirmaţi cu COVID-19. Bolnavii sunt toţi minori.