Fără sticle, pahare sau paie din plastic la festivaluri. Țara care vrea să le interzică
Festivalurile de muzică din Marea Britanie nu vor mai lăsa în urmă munţi de gunoaie din plastic.
Organizatorii au semnat un pact prin care vor să interzică până în 2021 cel puţin produsele de uz unic din plastic: adică sticle, pahare sau paie. Deja, unele festivaluri au introdus recipientele pentru băutură reutilizabile, care scad nota de plată a clientului.
O pajişte din Somerset, la finalul ediţiei de anul trecut a mega-festivalului Glaston-bury, era plină cu gunoi din plastic. Imaginea nu face cinste evenimentului care adună milioane de lire în scopuri caritabile, aşa că, de la anul, organizatorii au anunţat că vor interzice sticlele din plastic.
Potrivit ecologiştilor, festivalurile britanice generează în jur de 23 de mii de tone de gunoaie din plastic. Doar o treime din resturi e reciclată.
Cifra a tras un semnal de alarmă, aşa că 61 de festivaluri independente de muzică au semnat un acord prin care şi-au luat angajamentul să interzică plastic de uz unic până în 2021.
Paul Reed, directorul Asociaţiei Festivalurilor Independente: "Am stabilit durata de trei ani, fiindcă eu cred că e o ţintă realistă. Nu vorbim doar de paie şi sticle, când vorbim de un festival, trebuie să ei în calcul şi brăţările de acces, cabluri."
Organizatorii unui festival din Hertford-shire îi încurajează de câţiva ani pe participanţi să-şi cumpere căni reutilizabile.
Alex Trenchard, organizatorul festivalului: "Priveliştea paharelor de plastic împrăştiate peste tot mi-a displăcut de la prima ediţie. Ideea paharelor reutilizabile a eliminat complet problema. A redus însemnat cantitatea de deşeuri şi ne-a redus nouă nota de plată cu ridicarea gunoiului."
O altă sursă de poluare de la festivaluri e sclipiciul, folosit pentru machiaj. Particulele foarte mici trec prin sistemele de filtrare din canalizări şi ajung în ocean. De anul acesta, o companie care oferă servicii de machiaj are în ofertă sclipiciul biodegradabil.