A început procesul de eliminare a pungilor de plastic din magazine. Unii clienți au fost premiați

Ultimul update: Marti 03 Iulie 2018 19:58
Data publicarii: Marti 03 Iulie 2018 18:46
Categorie: Actualitate

Ori de câte ori mergem la cumpărături, ieşim din magazine cu câte o pungă de plastic pe care o aruncăm apoi, fără să conştientizăm care este impactul asupra mediului.

Un prim pas însă a fost făcut. De la 1 iulie cele foarte subţiri au fost interzise. Iar marți, de ''Ziua Mondială fără pungi de plastic'', mai multe organizaţii de mediu au încercat să-i convingă pe oameni să facă o schimbare. Coşul cu cele mai puţine produse ambalate în plastic a fost răsplătit.

Zeci de voluntari de la organizaţiile de mediu au vorbit cu oamenii şi au încercat să le explice că un simplu gest de a renunţa la o pungă de plastic poate face diferenţa pentru mediu.

Iar cei care au cumpărat responsabil au şi câştigat sacoșe din material textil, săculeţi pentru legume sau fructe ori recipiente din metal în locul PET-urilor.

Soluţii pentru a evita plasticul există. Andrei trece printr-un astfel de experiment pentru a doua oară.

Andrei Cosuleanu, preşedinte Let's do it România: ”Am început de la lucrurile simple: mi-am luat o sacoşă pentru supermaket. Mă duceam la supermaket cu propria caserolă, azi îmi iau iaurt la sticlă de sticlă, sau lapte la sticlă de sticlă.''

În lume se vând anual peste 500 de miliarde de pungi. Adică peste un milion în fiecare minut. În România, un prim pas a fost făcut. De la 1 iulie, niciun supermaket nu se mai aprovizionează cu pungi subţiri de plastic, iar peste şase luni nu le vom mai găsi la case pentru că din 2019 vor fi interzise în totalitate.

Consumăm şi reciclăm. Un slogan care ar trebui să ne determine să fim mai responsabili, pentru că Uniunea Europeană ne impune ca până în 2020 să reciclăm 50% din plasticul pe care îl aruncăm, iar planul Uniunii Europene este că până în 2025 toate ţările din Europa să renunţe la astfel de produse din plastic: farfurii, tacâmuri sau pahare. Un bun exemplu în acest sens este Franţa, chiar dacă noi mai am răgaz 7 ani de acum încolo să ne organizăm, francezii interzic astfel de produse chiar anul viitor.

Astfel, în ultimii ani, tot mai mulţi antreprenori şi-au pus bazele unor firme bazate pe reciclare. De la mobila din carton- pătuţuri pentru copii, lustre sau fotolii, până la tacâmuri, farfurii din tărâțe de grâu comestibile sau sacoșe din materiale textile, toate sunt variante ceva mai scumpe, dar mai sănătoase pentru mediul înconjurător.

România va renunța din iulie la pungile de plastic. Test de rezistență pentru cele din porumb

România va renunța din iulie la pungile de plastic. Test de rezistență pentru cele din porumb

VIDEO PROTVPLUS.RO

elicopter

Ziua Aviației 2018. Aeronave ale MAI, SRI, MApN şi ale SUA vor survola Monumentul Eroilor Aerului

Tradiţii de Sfântul Ilie. Dâmbovițenii l-au invocat pe Sfântul Ilie cu un spectacol cu foc

Doua familii de turiști, speriate de o ursoaică cu pui. Unde s-au adăpostit

Ce s-a întâmplat cu epava avionului prăbuşit în Bacău

Zeci de gospodării din Timiș, inundate. Apa a intrat în curți

Un bărbat din Dâmbovița a fost împușcat pentru că a sărit în apărarea fiului său

Vicepremierul Liviu Dragnea (stg.), ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, participa la sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, in care se acorda votul pentru Eduard Hellvig (dr.), propus pentru a ocupa functia de director a

Ministerul Dezvoltării a încheiat protocoale cu SRI în perioada când era condus de Dragnea

Scandalul “Şpagă pentru Prima Casă”. Cât costa să primeşti o aprobare în 60 de secunde în loc de 6 luni

Ministrul Finanţelor îi dă un ultimatum şefului Fiscului în cazul casei lui Iohannis, care nu aparţine însă statului

Harta celor mai afectate zone din țară de penele de curent. Vremea i-a lăsat pe români pe întuneric

Furtună violentă în Harghita. Trei localități au rămas fără curent electric

Marius Ancuța, cunoscutul comentator de snooker, a murit la vârsta de 50 de ani