Familia unei românce aflate în moarte cerebrală a semnat pentru donarea organelor sale
Familia unei românce aflate în moarte cerebrală a semnat pentru donarea organelor sale, astfel încât alte vieți să fie salvate.
Din ce în ce mai multe familii, deşi îndurerate, recurg la un astfel de gest. Acesta este al șaptelea caz de prelevare de organe efectuat la Spitalul Clinic Județean din Târgu Mureș.
Tot mai mulți oameni au înțeles că donarea organelor îi poate salva pe cei ce duc o luptă continuă pentru supraviețuire. Acesta a fost și cazul familiei unei femei de 65 de ani din Târgu Mureș, aflată în moarte cerebrală, după ce suferise un accident vascular grav.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Târgu Mureș: „În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, a avut loc o nouă prelevare de organe. Mai multe echipe de medici de la Târgu Mureș, Cluj și București, au prelevat ficatul și rinichii de la o pacientă aflată în moarte cerebrală aflată la ATI Mureș.”
Oana Pitea, medic ATI: „Acesta este un gest absolut umanitar și foarte altruist. Oamenii încep să se gândească și la alți semeni ai lor, și în toată durerea de care au parte sunt de acord să ajute și pe alții. Listele de așteptare sunt foarte lungi, sunt pacienți care mor așteptând un organ să le salveze viața”.
Deși acțiunile de prelevare nu se opresc în plină pandemie, acestea au loc în condiții speciale.
Oana Pitea, medic ATI: „Legislația din România ne dă voie să prelevăm doar de la pacient aflat în moarte cerebrală. Pentru declararea morții cerebrale există un protocol foarte strict la nivel național și este nevoie de acordul familiei”.
Ficatul femeii aflate în moarte cerebrală a fost transplantat la București, în timp ce rinichii au ajuns la Cluj, la două paciente grav bolnave, pentru care transplantul era ultima șansă la o viață normală. Operațiile au avut loc noaptea trecută, iar femeile sunt acum în stare bună.
Gheorghiță Iacob - purtător de cuvânt Institutul de Transplant Renal Cluj: „Două primitoare, una de 62 de ani, care făcea dializă de doi ani și una de 58 de ani care făcea dializă de un an, una din județul Sălaj, una din Hunedoara. E o perioadă dificilă datorită pandemiei, numărul de donatori e mult mai mic, iar în contextul acesta apreciem efortul pe care îl fac colegii noștri de la Târgu Mureș”.
Anul acesta, la Institutul de Transplant Renal din Cluj au avut loc 55 de transplanturi.
În România, numărul prelevărilor este cu mult sub media europeană, însă lucrurile par să se îmbunătățească. Un acord cu Bulgaria a făcut posibilă salvarea a 5 români, iar în urmă cu patru zile, țara noastră a fost acceptată în platformă europeană care permite schimbul trans-frontalier de organe.
Sursa: Pro TV
Etichete: transplant, moarte cerebrala, organe, donare organe,
Dată publicare:
14-12-2021 12:14