Facturi uriașe în instituțiile publice. Ce măsuri iau autoritățile
Facturile uriașe la gaze le dau frisoane oamenilor care tremură în case. Sunt însă și instituții publice care au de plătit foarte mult pentru curent și gaz.
La Spitalul de Oncologie din Timișoara, de pildă, bolnavii stau la 19 grade, iar un centru de vaccinare din Gorj ar putea fi închis pentru că nu sunt bani de utilități.
Facturile mari vor fi verificate de ANRE sau ANPC
Reprezentanții guvernului spun că facturile mari vor fi verificate de ANRE sau ANPC, apoi analizate și susținute punctual cu bani suplimentari de la bugetul statului.
Muncitor: „La momentul de față sunt mici probleme, instalația fiind veche, nu prea face față unui consum foarte mare."
Zile întregi, pacienții de la Secția de Oncologie a Spitalului Municipal din Timișoara au înghețat în saloane la doar 13 grade Celsius. Compania de Termoficare a orașului a redus căldura din cauza datoriilor. Primăria a primit ajutor de la guvern însă nu a putut să acopere și restanțele.
Petra Curescu, medic la Secția Oncologică a Spitalului Municipal din Timișoara: „Problemele cele mai mari le avem în continuare la spitalul de zi. Avem momentan 17 grade, patru grade mai mult de cât au fost îmainte. E drept și temperaturile externe sunt mai blânde puțin, dar eu cred că aceste ameliorări sunt urmare a măsurilor care au fost luate montarea de calorifere electrice.”
Pacient: „Uitați-vă ce e aici, sunt trei pături și plapumă. A fost rece, au fost 15 grade."
Pacient: „Prin două pături nu simt frigul, dar nu e ok să stai cu două pături, nu? Mai ales că ești și bolnav."
Facturi de câteva zeci de mii de lei la un centru de vaccinare
Facturi mari la utilități au venit și la un centru de vaccinare din Motru, Gorj. Deși s-au prezentat doar câteva persoane pe zi să se imunizeze și centrala termică a funcționat la nivel minim, factura la gaz a urcat la câteva zeci de mii de lei.
Cosmin Morega, primarul din Motru: „Cu toate acestea, vedem că această factură a ajuns la 35 de mii de lei. DSP nu are posibilitatea să ne deconteze decât 2000 de lei lunar pentru utilități vom fi nevoiți să cerem închiderea acestui centru.”
O variantă pentru reducerea facturilor la gaz și curent ar fi ca autoritățile locale, dar și spitalele sau unități militare să poată încheia contracte direct cu producătorii, la Bursa Română de Mărfuri. De exemplu, Administrația Porturilor Dunării Maritime a negociat tarife mai mici cu până 50 la sută mai mici.
Daniela Nedelea, Bursa Română de Mărfuri, terminalul Galați: „Primul pas este să devină membri afiliați la bursă. Pentru instituțiile publice este cu costuri zero.”
Bursa înseamnă, în același timp, economie de timp pentru că licitațiile sunt organizate în termen de 9 zile de la depunerea cererii de oferte.