După ce patru milioane de români au primit facturi greșite, politicienii propun revenirea la piața reglementată a energiei
Politicienii propun revenirea la piața reglementată a energiei. Pentru asta, liderii coaliției de guvernare vor să ceară Comisiei Europene o derogare de 12 luni, care ar include și următoarea iarnă.
În acest interval, prețul kilowatului și al metrului cub de gaze ar fi cel plafonat la nivelul lunilor februarie și martie, mai ales pentru consumatorii casnici.
Guvernul României ar putea solicita o derogare de la Comisia Europeană pentru că în următorul an să revină la plafonarea prețurilor în domeniul energiei.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Sperăm să prindem o perioadă de un an, să acoperim şi iarna viitoare, să venim cu un preţ reglementat cel puţin la zona casnică, cu certitudine, şi să vedem cât acoperim dintre IMM-uri. Pentru ceilalţi consumatori să se vină tot pe sistemul de compensare. Eu vorbesc ce îmi doresc politic şi într-o logică economică şi ce am discutat cu partenerii sociali cred că prețul, cel puțin în zona casnică, vedem și la IMM, trebuie reglementat. Categoric nu mergem cu un preț mai mare, e ceva logic.”
Liderul PSD susține că plafonarea ar putea să se aplice din aprilie anul acesta până în aprilie 2023, iar tarifele s-ar încadra în jurul valorilor stabilite prin ordonanță pentru lunile februarie și martie. Astfel, tariful la electricitate este plafonat la 0,8 lei/kWh, iar la gaze cel mult 0,31 lei/kWh, indiferent de consum, față de 0,37 lei în prezent.
Florin Cîțu, președinte PNL: „Faptul că mergem și revenim la o piață reglementată șase luni, un an, nu rezolvă problema. Discuția e ce facem cu această piață, cum o dezvoltăm. Cu o coaliție care are 70% în Parlamentul României chiar ne putem asuma reforme serioase, chiar dacă pe termen scurt ele nu sunt populare.”
Politicienii ar trebui să găsească soluții
Reprezentanții industriei susțin că politicienii ar trebui mai degrabă să găsească soluții punctuale pentru consumatorii casnici vulnerabili în loc să ceară derogări Uniunii Europene.
Legislația europeană nu permite statelor membre să intervină pe piața energiei decât pentru o perioadă limitată de șase luni, iar România nu este singura în această situație. Țări precum Spania sau Franța au înghețat prețul gazelor și au scăzut taxarea, iar Polonia a adoptat TVA zero la gaze. Niciun stat nu a cerut însă plafonarea pentru o perioadă de 9 sau 12 luni.