Facturile la energie ar trebui să fie mai mici, dar nu pentru toți românii. Cine va beneficia de reduceri. Exemple de calcul
Noile reduceri din energie, valabile doar pentru lunile februarie și martie, ar trebui să aducă facturi mai mici, însă nu pentru toți românii.
Specialiștii în energie spun că, de fapt, compensarea stabilită de autorități ar fi pentru mai puțin de jumătate dintre consumatori și că, oricum, facturile sunt mai mari comparativ cu cele de acum un an.
Până la sfârșitul săptămânii următoare, toate facturile greșite ar trebui recalculate, fără ca oamenii să fie penalizați ori debranșați.
După o lună în care facturile la energie i-au pus pe jar pe mulți, autoritățile promit că datorită noii scheme de reduceri vom plăti mai puțin pentru gaze și electricitate.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”De la 1 februarie, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă”.
Exemple de calcul la energie și gaze
Pe lângă aceste prețuri plafonate la un nivel mai scăzut față de cele actuale, în februarie și martie vor fi aplicate compensări suplimentare.
La energie veți plăti 68 de bani/kwh dacă aveți un consum de sub 500 de kwh lunar, iar la gaze naturale se ajunge la un cost de 22 de bani/kwh pentru un consum în jurul a 300 de mc.
Iată cum ar scădea o factură la electricitate, potrivit ministrului Energiei.
De exemplu, la un consum de 500 kwh în ianuarie, factura este 500 de lei, la un preț de 1 leu/kwh, cât e maximul permis acum.
La compensare nu se încadrează, dar din februarie calculul se schimbă. Asta pentru că aceeași persoană va beneficia și de plafonare, și de compensare, astfel că factura scade la 340 de lei, cu 160 de lei mai puțin față de ianuarie.
La gaze, veți beneficia de compensare, adică de o reducere de 40%, la un consum mai mic de 345 de mc în februarie ori sub 331 mc în martie.
O persoană care a încheiat un contract la gaze luna aceasta are un preț de 0,64 lei/Kwh cel puțin. La un consum de 400 de mc, nu primește nicio compensare, pentru că este peste prag, dar beneficiază de plafonare. Așadar, din factura care e în mod normal 2.713 de lei, omul ajunge să achite 1.314 lei.
Dacă aceeași persoană arde mai puține gaze, adică 345 mc în februarie, cât e pragul de consum, atunci factura se reduce prin compensare și plafonare. În loc de 2.713 lei, omul va plăti 760 lei.
Doar 30% dintre consumatorii de gaze vor beneficia de reduceri
Nu toată lumea va primi însă facturi cu mult mai mici decât cele de acum, spun reprezentanții unei asociații din energie.
Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: ”Undeva la 30% din consumatorii de gaze naturale casnici vor beneficia de această plafonare, adică în momentul de față au un preț în contract peste 0,31 de lei/kwh și în ce privește compensația discutăm de un număr de 40-45% dintre consumatori care vor beneficia, având un consum în februarie- martie mai mic de 300 mc/lună”.
Guvernul a decis ca noile măsuri să se aplice doar în februarie și martie. Social-democrații nu sunt mulțumiți de forma ordonanței și insistă ca aceasta să se aplice și pentru ianuarie.
Această modificare ar putea fi făcută în Parlament, dar abia în februarie.