Expoziție foto dedicată migranților aflați în Timișoara. "Trebuie susținuți și ajutați"
În Timișoara, a fost organizată o expoziție foto dedicată migranților din acest oraș. Inițiativa este a unui regizor de film, care vrea să atragă atenția asupra dramelor din viața transfugilor ajunși în vestul României, majoritatea afgani.
Timişoara a devenit principala zonă de tranzit pentru numeroşii migranţi care și-au părăsit țările de baștină în căutarea unei vieți mai sigure. Cei mai mulţi sunt din Afganistan. Ei intră în ţară prin Serbia si vor să ajungă în vestul Europei. Expoziția a fost organizată în "parcul Afgan", așa cum a fost numit de timișoreni, pentru că aici își fac veacul migranții.
Florin Iepan, organizator: "Indiferent ce am citit, ce credem despre oamenii ăștia, în ultimă instanță, dacă ei sunt aici lângă noi, trebuie susținuți și ajutați, mai ales că marea lor majoritate la iarnă nu va avea unde să locuiască".
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Unii migranți nu au văzut cu ochi buni expoziția. Spun că asta nu le rezolvă problemele.
Refugiat: "Mulți oameni sunt bolnavi, au alergii, nu au făcut duș, au multe probleme. Nu ne place".
Un tânăr are 30 de ani a ajuns în România în urmă cu câteva luni. Locuiește pe câmp, în apropierea unui centru comercial, dar are planuri mari. Vrea ca în cel mult trei luni să ajungă în Germania.
Refugiat: "Noi nu știm ce facem aici. Aici nu este de muncă, cred. Suntem într-o tabără. Situația nu este bună. Ei nu ne dau de mâncare. Poți să cumperi din afară și să gătești aici".
În Timisoara, migranții pot fi văzuţi deseori în grupuri, în principal în zona Gării de Nord şi pe Calea Aradului. Au acte de ședere pentru România și au venit aici din alte județe ale țării, în speranța că un transport ilegal îi va duce în Europa Occidentală.
Doar anul trecut, în România s-a înregistrat un număr record al solicitărilor de azil: peste 6.200, în condiţiile în care, până în 2020, numărul azilanților din ţara noastră, veniţi în decursul a mai multor ani, nu depăşea 4.500.