DIICOT Timișoara a descins la o „fermă” Bitcoin, după o înșelătorie între italieni
Un cetățean italian stabilit în România este anchetat de procurorii DIICOT după ce ar fi furat o fermă de minat Bitcoin.
Doi investitori italieni au cumpărat echipamentele necesare și l-au lăsat pe suspect să administreze afacerea. După câteva luni, acesta a mutat echipamentele din Timiș în Arad. Iar investitorii și-au dat seama că nu mai au acces la portofelul electronic și au sesizat autoritățile.
Procurorii au percheziționat de dimineată locuința italianului din Dumbrăvița, județul Timiș. DIICOT a intrat pe fir după ce partenerii de afaceri ai italianului au făcut plângere. Aceștia au sesizat la un moment dat că ferma nu mai produce nimic și că ei nu mai au acces la portofelul electronic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Italianul și-a amenajat pe ascuns propria ferma de monede virtuale
Au venit și la fața locului, însă nu au găsit nici echipamentele.
Polițiștii au găsit în casa suspectului trei carduri pentru criptomonede, un portofel electronic și zece hard-disk-uri. Toate acestea au fost ridicate și urmează să fie analizate de specialiști.
Anchetatorii au mers și la Arad, acolo unde italianul și-a amenajat pe ascuns propria ferma de monede virtuale. A închiriat un depozit la marginea orașului, într-o zonă izolată pe care l-a umplut cu echipamentele sustrase de la partenerii lui. Când au ajuns însă acolo, suspectul a pretins că nu ar avea cheile de la proprietate, așa că anchetatorii au spart ușile.
Bitcoinul a depășit valoarea de 55.000 de euro
Specialiștii susțin că activitatea de a mina criptomonede este una legală, însă implică un consum mare de energie. De altfel, italianul este bănuit ca a branșat ilegal depozitul la electricitate, și a creat un prejudiciu de aproape 200.000 de euro.
Răzvan Ciorga, șef lucrări Facultatea de Automatică și Calculatoare Timișoara: „Dezavantajul unei ferme de Bitcoin este și urmatorul: eu pot să generez un Bitcoin care valorează mii, zeci de mii de dolari, dar până să îl generez pot să plătesc contravaloarea lui în curentul consumat și în echipamentele pe care le am”.
Astăzi, valoarea unui Bitcoin a depășit 55.000 de euro.