Experti din toata Europa se intalnesc astazi la Bruxelles pentru a lua masuri in cazul carnii de cal
Dupa cum a recomandat Comisia Europeana, vor fi efectuate teste pe 2500 esantioane de carne de porc, pui si vita, pentru a se stabili daca acestea contin si carne de cal.
Din partea Romaniei va participa un comisar al Autoritatii Sanitar-veterinare.
Intre timp, autoritatile franceze au decis sa suspende autorizatia de functionare a companiei Spanghero, care s-ar afla la originea scandalului carnii de cal. Firma este acuzata ca a vandut cu buna stiinta aceasta carne, etichetata drept vita.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
In ultimele sase luni, 750 de tone de carne de cal au fost vandute drept vita in magazinele europene. Este concluzia anchetei realizata de guvernul de la Paris, care a gasit si un posibil vinovat. Firma franceza Spanghero este suspectata ca a vandut carne de cal drept carne de vita companiei Comigel, care a produs lasagna congelata pentru suedezii de la Findus.
"Carnea a ajuns la Spanghero cu eticheta "BF Romania", insa atat factura, cat si documentele de transport aveau un cod transfrontalier folosit pentru identificarea carnii de cal. Un alt detaliu, care ar fi trebuit sa atraga atentia celor de la Spanghero, este pretul cu care au cumparat carnea. Spanghero se ocupa de procesarea carnii, insa o si comercializeaza, asa ca ei cunosc pretul cu care kilogramul de carne a fost cumparat, mult sub pretul pietei" spune Benoit Hamon, ministrul francez pentru consum.
Cele 750 de tone de carne de cal au fost vandute de compania Spanghero la 28 de firme din 13 tari. Reprezentantii Spanghero se apara si sustin ca ei nu ar fi vandut niciodata cu buna stiinta carne de cal.
Intre timp, trei persoane au fost arestate in Marea Britanie, pentru frauda, in acest scandal. Tot englezii au aflat ca firmele lor le-au vandut francezilor carne de cal contaminata cu fenilbutazona, un analgezic periculos pentru om.
"Ar trebui sa mancam in exces 500 sau 600 de burgeri, pregatiti din 100% carne de cal, intr-o singura zi, ca sa ajungem la doza care i-ar fi data unui pacient. Este o cantitate foarte mica, ceea ce inseamna ca riscul este scazut" asigura un medic britanic.
Ajutati de autoritatile britanice, francezii incearca sa de urma carnii contaminate. O parte se pare ca a ajuns deja la rafturi sau chiar pe mesele consumatorilor.
Mai grav este ca nu poate fi scoasa din discutie posibilitatea ca, in abatoarele britanice sa fi ajuns cai folositi in trecut la curse, supusi in mai multe randuri tratamentului cu fenilbutazona.