Teste ADN efectuate pe produsele de vita din toata Europa. Analizele vor fi finantate partial de CE
Produsele din carne de vita din Europa vor fi supuse unor teste ADN. In abatoarele in care sunt sacrificati cai trebuie verificata si cantitatea de fenil-butazona, o substanta care poate ajunge in carne, daca animalul a fost tratat, cu un analgezic.
Acestea sunt, cele mai importante concluzii ale reuniunii de criza de la Bruxelles, la care au participat ministrii agriculturii din tarile implicate in scandal. Iar conform anchetei realizate de Guvernul de la Paris, firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal.
La nivel european se vor face 2500 de teste ADN pe specii de animale si se vor lua 4500 de probe pentru determinarea fenilbutazonei.
100 de probe vor fi trimise din Romania in laboratorul de referinta din Belgia. Acolo, cu ajutorul unor chituri speciale, se va face determinarea de specie, in felul acesta se va afla daca produsele analizate respecta eticheta sau contin urme din carne de cal.
Testarea va dura o luna, intre 1 si 31 martie. Daca rezultatele vor indica nereguli se vor face analize suplimentare.
Pana atunci, insa, pe plan extern scandalul lasagniei congelate in care s-a gasit carne de cal s-a extins in Germania si Danemarca. Autoritatile germane au retras un lot din lantul de hipermarketuri Real. De aseamenea, danezii au la randul lor suspiciuni ca lasagna care ar nu a fi din vita a ajuns si pe rafturile lor.
In paralel, la nivel comunitar intra in scena si politistii care ii vor verifica inclusiv pe intermediari.
Patronul depozitului din Olanda sustine ca a cumparat carne de cal din Romania si a tinut-o intr-un depozit frigorific din Breda, inainte sa o vanda companiei Spanghero, care la randul ei a livrat-o fabricii Comigel din Luxemburg, unde a fost preparata lasagna vanduta de Findus in Marea Britanie.