Exista sau nu ursi in Timis? Conflictul dintre activistii de mediu si Guvern care blocheaza o autostrada


Ultimul update: Joi 06 Aprilie 2017 07:08
Data publicarii: Luni 03 Aprilie 2017 19:15
Categorie: Stiri actuale

De ce nu reusim sa construim autostrazi la timp? Dupa ce oficialii s-au intrecut ani de zile in scuze, si nu in kilometri de asfalt, premierul Sorin Grindeanu are si el o explicatie.

Sustine ca autostrada Lugoj - Deva este tinuta in loc de pasajele pentru ursi, desi in zona nu ar exista aceste mamifere.

Dar organizatiile de mediu ii atrag atentia ca soseaua de mare viteza va taia in doua culoarul pe care il folosesc ursii ca sa ajunga din Muntii Apuseni in Retezat. Grav este ca animalele vor trece oricum peste autostrada si sigur vor provoca accidente.

Un tronson de pe autostrada Lugoj-Deva, care trebuia sa fie gata anul trecut, nu va fi terminat nici in 2017. Problema, in viziunea premierului, este infrastructura pentru ursi, care le-ar permite lor si altor animale sa traverseze autostrada in siguranta prin ecotuneluri. Sorin Grindeanu sustine insa ca nu avem nevoie de ele.

Sorin Grindeanu, premierul Romaniei: "Noi nu avem ursi in Timis, chiar nu avem. Si un tronson intre Lugoj si Deva si-a dublat costurile datorita unor cereri facute de Guvernul Romaniei prin 2009-2010 catre comisia europeana."

Premierul spune ca tunelurile pentru ursi dubleaza costul autostrazii, de la 100 la 200 de milioane de euro. Dar specialistii il contrazic pe premier si ii transmit ca banii nu vin de la buget. 85 la suta sunt de la Uniunea Europeana. In plus, autostrada Lugoj-Deva taie in doua un culoar folosit de ursii care migreaza des din Muntii Apuseni in Muntii Retezat si invers. Aceste miscari sunt importante pentru imperechere sau cautarea hranei. Daca autostrada nu va avea ecoducte, in muntii Apuseni va ramane izolata o populatie de 250 de ursi care vor disparea. Si nu este singurul risc.

Csibi Magor, director WWF Romania: "In momentul in care nu exista rute de trecere pentru animale salbatice, aceste animale, cerb, caprior, urs, lup, pisica salbatica, ras, sunt animale care au nevoie de miscare, care o sa treaca pe acolo si sansa de a se produce accidente creste."

Ministrul transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat deja ca va cere Bruxelles-ului sa revina la vechiul proiect al autostrazii, care nu cuprinde ecoducte. Potrivit activistilor de mediu, Razvan Cuc este al 8-lea sef de la Transporturi care a pus gand rau ecoductelor.

Si tot activistii se plang ca autoritatile jongleaza cu numarul ursilor dupa cum le convine. Cand cauta vinovati pentru lipsa de autostrazi, sustin ca nu exista ursi. Dar cand vor sa creasca fondul de vanatoare, dintr-odata numarul ursilor ameninta oamenii. Specialistii sustin ca au dovezi cu privire la prezenta ursilor in zona si le vor prezenta Guvernului.

Tags: urs, autostrada, pasaj,

Amenda de 2.900 de lei pentru un sofer care conducea cu viteza, pe autostrada. Ce valoare a aratat radarul
Amenda de 2.900 de lei pentru un sofer care conducea cu viteza, pe autostrada. Ce valoare a aratat radarul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dosar penal în cazul Sorinei. Deciziile luate de procurorul General al României
Procurorul general contestă decizia de adopție a Sorinei și cere ca fata să nu iasă din țară
Proiect de lege: zile libere plătite pentru părinţi când se închid şcolile
În ce stare se află jandarmul lovit cu un scaun în cap pe stadion în Cluj
Bloc nou din Craiova, devastat de furtună. Acoperișul, proiectat peste drum. VIDEO
Un raport CE confirmă dublul standard de calitate. Cât de răspândit e fenomenul
Scene apocaliptice în România. Oamenii s-au trezit înconjuraţi de șuvoaie: ”Potop”
Băiețel de 8 ani strivit de mai multe plăci de beton
Băiețel de 8 ani strivit de plăci de beton, în Satu Mare. Cum s-a petrecut tragedia
VIDEO. Locuitorii unui cartier disperați de manelele ascultate la boxe de un grup de romi
Scandal după un accident în Galați, provocat de un șofer băut. Al doilea șofer, și el băut
Procurorul general nu crede că este posibil să i se interzică Sorinei să plece din țară
O fetiţă de 8 ani a murit după ce a fost lovită de o locomotivă în Hunedoara
Trafic feroviar afectat între Dr. Tr. Severin-Strehaia. Linia a fost acoperită de ape