"Europa", demolată după ce s-a aflat că nu avea nicio autorizaţie. Câţi bani aducea chiria
Complexul "Europa" din București, cel mai cunoscut angro din România, este demolat după 30 de ani. Abia acum oficialii spun ca depozitul nu avea nici un fel de autorizație.
Era cunoscut pentru marfa ieftină și de slabă calitate, dar și pentru că era vizat des de razii ale fiscului, care a încercat fără succes să lupte cu evaziunea. Proprietarii terenului spun că nu ei controlau afacerea și se plâng că autoritățile nu i-au ajutat până acum să curețe zona de tarabe. Neoficial, numai din chirii se puteau strânge peste un milion de euro pe lună. Bani care nu erau impozitați.
După 30 de ani de activitate complexul Europa este pus la pământ. Zona a fost vestită pentru mărfurile ieftine din China şi Turcia, dar şi pentru condiţiile improprii în care erau vândute. Comercianţii spun că mulţi s-au îmbogăţit cu ajutorul acestui depozit. Luau marfa ieftină şi o vindeau apoi în magazine cu pretenţii. Periodic, fiscul organiza razii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Comercianţii abandonau marfa şi fugeau dar reveneau în scurt timp şi o luau de la capăt. Întreaga zonă era un rai al evaziunii fiscale.
La începutul acestei veri sute de poliţişti, jandarmi, agenţi ai fiscului au verificat Complexul Europa, iar Primăria Sectorului 2 le-a cerut proprietarilor să cureţe zona. Aşa au început demolările.
Celebrul complex "Europa", de la marginea Bucureştiului, care avea mai bine de 500 de tarabe, a fost demolat pe jumătate. Restul va avea cam aceeaşi soartă. Evident că înainte de a fi demolate tarabele, a fost evacuată toată marfa."
Vânzător: "Marfa am dat-o înapoi."
Reporter: Cu cât vindeaţi (pantalonii, n.r.)?
Vânzător: Nu este scump, cu 35. Am client, vine la Braşov.
Reporter: Unde o să vindeţi acum, unde mergeţi?
Vânzător: Nu ştiu.
Reporter: Ce vindeaţi?
Vânzătoare (din China): Copilu'.
Reporter: Haine?
vânzătoare: Nu, copilu', adidas, mic, mic.
Reporter: Unde mergeţi?
Vânzătoare: Acuma acasă.
Reporter: Acasă în China?
Vânzătoare: Da.
Reporter: Vă pare rău în vreun fel?
Vânzător: De aici am trăit.
În graba plecării, unii comercianţi au lăsat marfa în urmă, spre bucuria celor ajunşi în zonă pentru că nu ştiau că Europa e pusă la pământ.
Bărbat: La cumpărături şi am căutat pe aici.
Reporter: Se mai găsesc lucruri bune?
Bărbat: Nimic, nişte cordeluţe, nu ştiu dacă va fi bună.
Vânzătorii spun că au aflat în urmă cu câteva săptămâni că trebuie să plece. Surprinzător este ca zona nu avea autorizaţii de construcţie, dar a rezistat în ilegalitate 30 de ani.
Viceprimarul sectorului 2 spune că nu comentează activitatea fostei administraţii locale, dar vrea ca zona să fie curăţată.
Dan Popescu, viceprimarul sectorului 2: "Transformarea Europei ține de proprietarii terenului, dânşii trebuie să ia decizia, ce vor să facă în continuare."
Proprietarii, grupul de firme Niro şi familia Salitra, se plâng că până acum întreaga zonă a fost controlată de altcineva. Nu vor să dea însă numele celor care încasau bani din tarabele ce făceau vânzare pe 8 hectare şi jumătate de teren. Acum sunt fericiţi ca terenul e curăţat şi le va fi redat.
Reporter: De ce abia acum?
Cristina Salitra, unul din proprietari: Nu ştim, autoritățile nu au făcut nimic, nu ne-au sprijinit. Terenul valorează peste un milion de euro.
Ion Badea, purtător de cuvânt Niro Investment: "Este o istorie greu de explicat. La vremea care începuse. Era voie sa se construiască provizoriu."
Deocamdata, proprietarii nu si-au facut planuri pentru terenul eliberat. Neoficial, doar din chirii din Complexul Europa se adunau lunar 1 milion de euro, bani care nu erau impozitati si despre care autoritatile nu stiu nimic.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!