Etapa a treia de vaccinare a început cu probleme. Cum au ajuns românii să se programeze în alte orașe

Dată publicare: 15-03-2021 18:55
Dată actualizare: 15-03-2021 22:18


Etapa a treia de vaccinare, pentru populaţia generală, a început cu probleme. Platforma electronică a funcţionat extrem de greu, iar unii oamenii nu au reuşit să se înscrie pe listele de aşteptare.

Alţii au prins locuri pentru vaccinare în centre aflate la mare distanţă. Conform ultimei raportări, peste 300 de mii de persoane s-au înscris pe listele de aşteptare şi puţin peste 40 de mii au prins o programare directă.

Platforma s-a blocat câteva ore. Cine a avut, totuşi, noroc, a prins o programare departe de casă. De exemplu un tânăr din Bucureşti se va vaccina în Harghita.

Într-un centru de vaccinare din Sectorul 4 al Capitalei totul pare o loterie.

Vlad Niculescu, director executiv la Primăria Sectorului 4: "Nu sunt locuri disponibile încă pentru cei din categoria 3, dar sunt convins că până la 1 aprilie vor apărea şi aceste locuri pentru persoanele de pe lista de aşteptare. Atenţie, să anuleze, nu să nu se prezinte. Atunci, acel loc va deveni disponibil şi o persoană de pe lista de aşteptare, va fi notificată şi se va putea programa."

Oficialii au justificat sincopele de pe platforma prin actualizarea permanentă a programărilor.

Sunt acum 300 de mii de persoane înscrise pe listele de aşteptare şi puţin peste 40 de mii au şi prins o programare directă.

Andrei Baciu, secretar de stat: "Noi am anunţat că o să fie aceste funcţionalităţi disponibile începând cu această dimineaţă. Ne bucurăm că este etapa a treia şi ne bucurăm că este un interes foarte mare. E o platformă care funcţionează."

Potrivit Comitetului naţional pentru vaccinarea anti-COVID-19, listele de așteptare au fost deschise pe județe, succesiv, începând cu ora 09:00.

Astfel, între orele 9 şi 11 s-au deschis cele din județele ale căror nume încep cu literele A, B și C. Între 11 şi 13 - în judeţele cu litere de la D la P, iar între 13 şi 15 - de la S la V, dar şi în Capitală şi în judeţul Ilfov.

În Timişoara, oraş intrat în cea de-a doua săptămână de carantină, s-au deschis 14 fluxuri noi pentru administrarea serului AstraZeneca. Numai luni, la un centru s-au programat 350 de oameni.

În Giurgiu, zeci de oameni au stat câteva ore la coadă, pentru că la centrele de vaccinare, stocurile cu Pfizer s-au epuizat.

La Piteşti ori Sibiu, atmosfera este încordată în multe centre de vaccinare. Medicii, asistentele şi registratorii susţin că n-au fost plătiţi.

Banii ar fi trebuit să vină de la Ministerul Sănătăţii şi să fie distribuiţi prin intermediul primăriilor. La Sibiu, situaţia este aceeaşi.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: "Se va găsi şi o soluţie pentru coordonatorii centrelor de vaccinare şi cred că se va ajunge. Aşteptam, practic, finalizarea tuturor demersurilor şi plata acestora în viitorul apropiat."

Prioritate pentru campania de vaccinare o au românii din județele cu o rată de incidență de peste 4,5 la mia de locuitori.


VIDEO PROTVPLUS.RO