Cadre medicale din toată țara amenință că nu vor mai administra vaccinuri anti-COVID, pentru că nu își primesc banii

Dată publicare: 15-03-2021 17:40
Dată actualizare: 15-03-2021 18:30


În timp ce pe platformă se dau adevărate războaie, atmosfera este încordată în multe centre de vaccinare din ţară. Medicii, asistentele medicale şi registratorii care lucrează acolo acuză că nu au fost plătiţi. 

În Piteşti, oamenii au anunţat că, din 1 aprilie, nu vor mai administra nici măcar o doză, dacă nu își primesc banii promiși de Minister.

Oferta ministerului Sănătăţii a fost tentantă pentru cei chemaţi să lucreze în centrele de vaccinare. Oamenii urmau să fie plătiţi cu oră: câte 100 de lei medicii, 50 de lei asistentele şi 25 de lei registratorii. Sumele sunt impozabile.

Alina Catană, medic de familie: "Suntem la centru din 18 ianuarie. Dacă nu o să fiu plătită deloc, evident că nu o să mai continui."

Cadrele medicale implicate în campania de vaccinare fac această activitate suplimentar, faţă de muncă în cabinete. Până acum nu au văzut niciun leu din banii promişi.

Mihaela Borțosu, asistent medical: "Lucrăm 6 ore pe zi, înainte sau după program, depinde pe ce tură suntem la cabinet, deci lucram, practic, extra cabinet."

Mariana Boșneag, preşedintele medicilor de familie Argeş: "După ce stai 7 ore într-un cabinet, te duci să mai lucrezi încă 6 ore. Sunt o serie de persoane care au zis că nu mai vor să vină în centru, dacă nu vor fi plătite. Să ştiţi că faci foarte greu rost de personal, şi de medic, şi de asistent, şi de registrator."

Situaţia este mai grea pentru registratorii medicali. Mulţi au fost recrutaţi din rândul şomerilor.

Banii ar trebui să vină de la Ministerul Sănătăţii şi să fie distribuiţi lucrătorilor prin intermediul primăriilor. Responsabilii din administraţia locală spun că au făcut demersurile necesare şi aşteaptă alocarea fondurilor.

Cristian Gentea, primar Piteşti: "În toată ţara este aceeaşi situaţie, nu numai la Piteşti."

Mihai-Ioan Mihăilescu, viceprimar Piteşti: "Am vorbit la cabinetul domnului ministru chiar mai devreme şi ni s-a promis că săptămâna viitoare vor primi banii toate municipiile."

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii promit că situaţia va fi rezolvată în viitorul apropiat, însă nu au putut da un termen exact.


VIDEO PROTVPLUS.RO